У Вінниці в День Гідності та Свободи вшанували пам'ять загиблих на Майдані

Новини Вінниці / У Вінниці в День Гідності та Свободи вшанували пам'ять загиблих на Майдані

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Вінничани вшанували пам’ять загиблих Героїв на Майдані Небесної Сотні. За участі родичів Героїв Небесної Сотні, військових та представників влади відбулась церемонія покладання квітів до скульптурної композиції «Дерево Свободи».

Усі присутні, схиливши голови у хвилині мовчання, вшанували пам’ять Героїв. Також відбулось делеговане покладання квітів до Пам’ятного знаку Небесній Сотні та Героям АТО.

«Революція Гідності виховала покоління Героїв. А Герої не вмирають!» – написав на своїй сторінці у фейсбук міський голова Сергій Моргунов.

День Гідності та Свободи встановлений на знак ознаменування патріотизму та мужності громадян, стали на захист демократичних цінностей і європейського вибору нашого народу. По усій території України організовувались майдани, які були символом патріотизму та національної свободи. Сьогодні пам'ять про вінничан, про всіх українців, які загинули в ім'я Української держави, єднає, гуртує та надає сили на подальшу боротьбу.

«Гідність і стійкість українців, прагнення справедливості та свободи сильніша за кийки, кулі, гранати… Революція Гідності навчила наше покоління боротися за Перемогу! Вічна пам’ять Небесній сотні! Ми маємо бути гідними - українці не здаються. Бо маємо гідність. А тому – свободу! Це залишається незмінним. Переможемо!», - написав начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Нагадаємо, 21 листопада 2013-го року на Майдані Незалежності у столиці України – Києві, розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

На ці події відбулась бурхлива реакція прихильників євроінтеграції, які згодом організували Майдан. Після того як 29 листопада на Євромайдані відбувся мітинг із закликом до відставки уряду та дострокових парламентських виборів, влада застосувала силу.

«Сьогодні ми згадуємо два Майдани: Помаранчевий у 2004 році та Революцію Гідності у 2013 році. Ми вшановуємо пам’ять наших земляків, які ціною власного життя відстояли право України на європейський вибір та демократичний розвиток. Зрештою, загалом на право вибору і можливість самому будувати своє майбутнє. Сьогодні ми говоримо про те, що незалежність має свою ціну і вона надто дорога.

За свободу, незалежність, право на повагу та гідність українці платять своїм життям. Так було і на Майдані. Так було у Донецькому аеропорту. Під Іловайськом та Дебальцево. На «Азовсталі» і біля Харкова. Під Черніговом і Сумами. На кожному метрі фронту.

Сьогодні Україна б’ється не тільки за себе. Збройні Сили України, наче щит, захищають країни демократичної Європи від російської армії і від того, що вона з собою несе. Сьогодні тут, в Україні, триває боротьба за свободу Європи», - зазначив голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий.

Вночі 30 листопада 2013-го відбувся кривавий розгін громадян з Майдану. Таким чином було зрозуміло, що країна рухається до авторитаризму, засадничі принципи якого відчуло на собі українське суспільство: зневага до прав людини, корупція на всіх рівнях влади, свавілля правоохоронних органів, репресії проти незгідних громадян. Протести охопили столицю та з проєвропейських перетворилися на антиурядові та стали досить масштабними.

Революція Гідності об’єднала Україну. Сьогодні уся держава бореться за свободу та кордони надзвичайно дорогою ціною – ціною власного життя.

Олеся Рудницька

21 листопада, 2022