Вінницький агрегатний завод після початку війни постачав росіянам продукцію подвійного призначення

Новини Вінниці / Вінницький агрегатний завод після початку війни постачав росіянам продукцію подвійного призначення

СБУ викрила українське підприємство, яке поставляло в Росію запчастини для військової техніки. За офіційною версію ОГП, машинобудівний завод у Вінниці з початку вторгнення налагодив співпрацю з росіянами і постачав обладнання для техніки окупантів. Ввозили поставки через Румунію, Туреччину та Казахстан, а через банківські рахунки в ЄС відбувався обіг грошей. До країни-агресорки виробники поставили у 2022-му деталі на понад 51 млн грн.

За інформацією з власних джерел NaПарижі, мова йде про насоси та іншу продукцію подвійного призначення, яку експортувало ТОВ «Вінницький агрегатний завод». Так, насоси виробляють для тракторів, але вони цілком придатні для БТР та іншої військової техніки. 

Як з’ясувалось, продукція подвійного призначення продавали вінничани ще до війна. Нині відправляли зокрема насоси, які можуть використовуватися на БТР.

«За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

В ході розслідування досліджуються факти торгівлі українських підприємств з РФ та нелегальних поставок продукції для потреб військово-промислового комплексу держави-агресора», - йдеться у повідомленні ОГП.

За даними слідства, в умовах воєнного стану керівництво заводу налагодило поставки комплектуючих для ремонту та обслуговування машинобудівної галузі. Це шестерні, секційні насоси, гідромотори, гідравлічне обладнання, які у тому числі використовуються у військовій техніці.

Для реалізації протиправної схеми залучено ряд підконтрольних суб’єктів господарювання, з використанням яких через Румунію, Туреччину та Казахстан ввозилися комплектуючі на територію РФ. З метою обходу фінансових обмежень та виведення безготівкових коштів з РФ використовувалися банківські рахунки, відкриті у фінансових установах країн ЄС.

У такий спосіб протягом 2022 року до РФ експортовано комплектуючі, які використовуються для ремонту військової техніки, на загальну суму понад 51 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки за місцем знаходження виробничих потужностей, офісних приміщень групи компаній та за місцями фактичного проживання причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб. Вилучено фінансово-господарські документи, які підтверджують торгівлю з РФ. 

Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУ СБУ в АР Крим за оперативного супроводу УСБУ у Вінницькій області.

Зазначимо, 99% акцій підприємства «Вінницький агрегатний завод» належить вінничанці Аллі Йосипівні Заброцькій. Також жінці належать права на споріднені підприємства ТОВ «Вінницька гідравлічна компанія», ТОВ «Силові циліндри», ТОВ «Завод силові циліндри», ТОВ «Лакшері» і ТОВ «ТД «ВАЗ».

Новини Вінниці / Вінницький агрегатний завод після початку війни постачав росіянам продукцію подвійного призначенняНовини Вінниці / Вінницький агрегатний завод після початку війни постачав росіянам продукцію подвійного призначення
Ігор Заіковатий

8 грудня, 2022