У Вінниці підтверджено перший випадок сказу у цьому році

Новини Вінниці / У Вінниці підтверджено перший випадок сказу у цьому році

У собаки, який утримувався на подвір’ї приватної оселі у вінницькому мікрорайоні П’ятничани, лабораторно підтверджено сказ. Тварину проти хвороби не щеплено. Люди, яких покусав хворий пес, звернулись до лікарні для проходження курсу антирабічного щеплення.

У собаки, який утримувався на подвір’ї приватної оселі у вінницькому мікрорайоні П’ятничани, лабораторно підтверджено сказ. Тварину проти хвороби не було щеплено. Люди, яких покусав хворий пес, звернулись до лікарні для проходження курсу антирабічного щеплення.

За офіційною інформацією, 3 серпня до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби доставили тіло собаки з підозрою на сказ. Після всіх необхідних досліджень підозри підтвердились. На подвір’ї, де жив пес, проведено дезінфекцію.

Як розповів заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Роман Керезь, за рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії в мікрорайоні запроваджено деякі тимчасові обмеження. Також там має постійно вестись ветеринарний нагляд, аби якомога раніше виявити тварин із підозрою на сказ, а власники домашніх улюбленців мають особливо уважно ставитись до поведінки домашніх і безпритульних тварин. 

Спеціалісти Вінницької міської державної лікарні ветеринарної медицини  (МДЛВМ), відповідно до інструкції з боротьби зі сказом, здійснили подвірні обходи на неблагополучній по сказу території. Під час цієї роботи щеплено проти сказу 62 тварини (32 собаки та 30 коти), які утримуються на прилеглій території.

Серед ознак хворої на сказ тварини є те, що вона пригнічена, відмовляється від їжі, води, намагається сховатися в місцях, де вона малопомітна, має надмірне слиновиділення. До речі, при сказі тварина не завжди поводить себе агресивно. Вона може спокійно лежати і проявляти агресію лише тоді, коли її хтось чіпатиме. 

Зазначимо, що саме на П’ятничанах найчастіше у Вінниці виявляють хворих на сказ тварин. Це пов’язано з тим, що поруч розташований великий лісовий масив.

Олеся Рудницька

10 серпня, 2020