У Вінниці міністр АПК Роман Лещенко сказав, скільки має коштувати земля в області

Новини Вінниці / У Вінниці міністр АПК Роман Лещенко сказав, скільки має коштувати земля в області

Сьогодні, 28 жовтня, з робочим візитом на Вінниччині перебуває міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко. З головою Вінницької ОДА Сергієм Борзовим вони були учасниками круглого столу з аграріями, на якому обговорювалась проблематика галузей садівництва та переробки. Також у порядку денному відвідати підприємства харчової промисловості.

У комплексі «Гостевія», де відбувся круглий стіл, організували виставку-презентацію обладнання, технологій і матеріалів для садівничої та переробної галузей, а також дегустацію місцевих виробів. Роман Лещенко поласував яблучними соками.

«Всі соки класні, бо натуральні, без хімії. Я ж люблю класичний, яблучний сок, щоб не змішувати. Але експерименти зі смаками - це супер. Палітра смаків дуже велика і є цікаві комбінації. Зараз багато крафтових виробників. Це чудово. І потрібно зробити так, щоб всі вони були представлені на полицях України. Бо всі імпортні, які на хімії, в долю не падають нашим», - зауважив міністр АПК.

Також там відбувся спільний брифінг Р.Лещенка та С.Борзова. Перш за все журналістів цікавила тема підтримки агровиробників, які спеціалізують на садівництві. За словами міністра, він з командою спеціально їздить регіонами, спілкується з очільниками ОДА, щоб мати реальну картину справ.

«Сергій Борзов у цьому питанні є одним з лідерів, адже область аграрна, - зазначив керівник Міністерства аграрної політики та продовольства. - Підготовлено аналітичні матеріали… Сергій Сергійович запросив до Вінниці, ми поспілкувалися по проблематиці, ціноутворенню, модернізацію питань держпідтримки. І конкретно з полів взяли проблеми, повертаємося і напрацьовуємо підтримку на 2022 рік, вивчаємо, які компенсаційні заходи можливі. Формат живого спілкування ми вважаємо найбільш ефективним».

За його словами, важко лобіювати державну фінансової підтримку, адже «багато хто вважає, що АПК і так потужно розвивається».

«Але такі галузі як садівництво та тваринництво потребують цього у першу чергу. Є такі конкуренти як Польща, Молдова, які дотують виробника, й імпортом «тиснуть» український ринок.

У минулому році 290 млн, у цьому 450, а на наступний рік хочемо вийти на більше 1 млрд гривень підтримки садівництва. Ми вважаємо, що Вінниччина у цьому питанні є зразковою та передовою, тому з командою приїхали у регіон», - підкреслив міністр.

Він наголосив, що нині важливо, аби запрацював закон про агрострахування та знизили ставки ПДВ до 14%, збільшили держпідтримку садівництва, а також адаптували програму допомоги з урахування викликів. Зокрема нагальним міністр вважає прийняття закону про внутрішню торгівлю, адже мережі пропонують невигідні, навіть кабальні, умови щодо вітчизняних яблук.

Поцікавились у Лещенка у реальною ціною гектара землі на Вінниччині… Він сказав, що найдорожче.

«Перше – земля безцінна і не треба поспішати розпоряджатися своєю власністю. Друге – унікальні чорноземи. Третє – кліматичні умови. Четверте – супровідна інфраструктура. П’яте – потужний малий і середній агросектор. Держава прийме низку актів для кредитів на купівлю землі аграріями. Тому головне, щоб люди не поспішали.

За 10 років земля на Вінниччині буде коштувати не менше, ніж у Польщі. Аграрний сектор Вінницької області має найбільш глибоку диверсифікацію – у садівництві, тваринництві та рослинництві. За більшістю показників врожаю та врожайності регіон на перших позиціях у державі, а також по інцестпроєктам. Хочу відмітити роботу голови облдержадміністрації, за часи керування яким зростають показники переробки та появи нових виробництвам.

Це показник того, що Вінниччина є найбільш інвестиційно привабливою з областей. Міністерство аграрної політики дивиться роботу, а виїжджає, щоб підтримати та підсилити», - обґрунтував Р.Лещенко свої висновки та прогнози.

У свою чергу Сергій Борзов додав, що область має високий рівень транзитивності, адже поєднано наука, виробництва, землі та люди.