У Тульчинській єпархії заявили про «повну довіру» до митрополита Іонафана, який фігурує у справі щодо підтримки Росії

Новини Вінниці / У Тульчинській єпархії заявили про «повну довіру» до митрополита Іонафана, який фігурує у справі щодо підтримки Росії

Як і очікувалось, духовенство Тульчинської єпархії УПЦ МП заявило про «повну довіру» настоятелю - митрополиту Тульчинському і Брацлавському Іонафану (Єлецьких), попри проведені в нього СБУ обшуки, під час яких були знайдені докази роботи владики на країну-агресора.

За підсумками зборів служителів єпархії, які відбулись у кафедральному соборі Різдва Христового 20 жовтня, пресслужба поширила заяву.

«Парафіяльні священики та благочинні церковних округів висловили митрополиту Тульчинському і Брацлавському Іонафану подяку за сумлінне служіння Богу та Його Святій Церкві та заявили про повну довіру йому як керівнику Тульчинської єпархії», – йдеться у повідомленні єпархії УПЦ МП.

Клірики підтримали заяву митрополита Іонафана, у якій він заперечує свою причетність до речових доказів, які були знайдені під час обшуків. Священнослужителі закликали парафіян не вірити «домислам ЗМІ про Українську Православну Церкву та її пастирів».

Спочатку нагадаємо, що NaПарижі, отримавши доступ до внутрішньої переписки митрополита зі священниками, публікував скріншоти, згідно з якими настоятель єпархії змушував духовенство не дотримуватись настанов предстоятеля УПЦ МП Онуфрія, зокрема не поминати патріарха РЦП Кіріла під час служб. Іонафан наполягав на поминанні. Також митрополит ініціював збільшення «відрахувань» до єпархії.

На своїй сторінці Іонафан вказав, що не володіє нерухомістю, хоча документи підтверджують, що він вводить людей в оману, адже є власником майна на території Вінницької області.

Далі. Обшук у приміщенні єпархії та місці проживання митрополита у Бершадській громаді відбувався за усіма процесуальними нормами, знайдене свідчить про те, що власник листівок, інструкцій та інших «паперів» підтримує тісні зв’язки з терористами, які вбивають українців. Зазначимо, патріарх РПЦ Кіріл благословляє російських солдатів на вбивства українців, а Іонафан, який називає себе ієрархом Російської православної церкви, змушує поминати цю особу під час богослужіння. Також під час обшуку знайшли заклики диктатора Путіна до українців.

Опираючись на інформацію з власних джерел, редакція вказувала, що Іонафан найняв двох адвокатів, а на органи слідства та правосуддя чиниться тиск. Більш того, у російському церковному середовищі створюють умови для втечі митрополита.

Так от, якщо після цього духовенство єпархії підтримує правлячого архієрея, наголошує на тому, що не варто довіряти ЗМІ, які публікують факти, то є всі підстави вважати, шо принаймні значна частина духовенства єпархії поділяє антиукраїнські погляди владики, можливо, співпрацює з російськими відповідними органами, пропагує путінську політику та його заклики.

І ще нагадаємо, що у жовтні російські терористи завдали серію прицільних ударів по Ладижинській ТЕС, яка розташована на території єпархії. Наслідки досі не ліквідовані. Є поранені. Отже, парафіяни мають усвідомлювати, що ті, хто підтримує Путіна, дотично причетні до таких ударів по цивільній та енергетичній інфраструктурі, формально є співучасниками злочинів російських загарбників проти зокрема пастки Тульчинської єпархії.

Олег Верлан

22 жовтня, 2022