«Нульові» декларації та справжні статки. Чому митрополит Тульчинський УПЦ МП приховує свою нерухомість?

Новини Вінниці / «Нульові» декларації та справжні статки. Чому митрополит Тульчинський УПЦ МП приховує свою нерухомість?

За сталою традицією відомі політичні та громадські діячи полюбляють приховувати статки, маєтки та рухому власність. Зазвичай, вони кажуть, що «бідний як церковна миша». Деякі архієреї теж не вважають за потрібне афішувати нерухомість. Приміром, митрополит Іонафан (у миру Анатолій Єлецьких), керівник Тульчинської єпархії УПЦ МП, регулярно публікує свою декларацію, хоча нічого цікавого в ній не вказує.

Періодично спостерігаючи за власним сайтом владики, мимоволі потрапляєш на публікацію його «нульової» декларації. У прямому сенсі.

 

Він вказує, що ані житлом, ані дачним домоволодінням, ані земельними ділянками чи автомобілями, ані свічними виробництвами чи доходами, не володіє. І такі декларації митрополит Іонафан публікує не перший рік.

Сенс зрозуміло. Архієрей доводить пастві та духовенству, що вище за мету мати власність. А кошти, які надходять до єпархії з певних джерел, направляються на «богоугодые» цілі. Нагадаємо, раніше саме священики Тульчинської єпархії жалілись на вимогу керівництва більше відраховувати за зальні потреби. 

Звісно, внутрішня кухня, чи то бухгалтерія, такої закритої спільноти, як єпархія, ніколи не потрапить у вільний доступ. Якщо політикам вдається оформлювати право власності на тещ, водіїв, кухарок, то це не заборонено і людям з духовним саном. Принаймні, таке складно стверджувати, заперечувати та довести.

Однак, є відносно відкриті державні джерела. Неофіційно NaПарижі вдалось отримати певну інформацію щодо кількох об’єктів нерухомості, власником яких у держреєстрі значиться саме  російський громадянин Анатолій Єлецьких, більш відомий як митрополит Іонафан.

Так от, повторимося, за даними з держреєстру майнових прав, у 2007 році у приватну власність архієрея потрапив комплекс будівель та споруд (колишні дитячі ясла) у малесенькому селі Остапівці Немирівської міської громади. Відомо, що власник отримав позитивне рішення суду щодо об’єкту та заключив договір купівлі-продажу. 

Той же реєстр містить дані про те, що у 2008-му відбулась держреєстрація майнових прав на вище зазначену особу житлового будинку площею 56,4 м2 у крихітному селі Салинці сусідньої Райгородської громади. Нерухомість розташована за доволі масивним кам’яним парканом чи муром неподалік Південного Бугу. Теж до речі, поблизу Південного Бугу.