У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)

Майже завершені розкопки підземель, знайдених на початку серпня у центрів Вінниці – на місці будинку №24 по вул. Монастирській. Наразі фактично розкопаними можна вважати чотири арочних проходи та три приміщення. На думку столичних фахівців, це були господарчі площі, збудовані наприкінці ХІХ сторіччя поблизу міщанського будинку.

Майже завершені розкопки підземель, знайдених на початку серпня у центрів Вінниці – на місці будинку №24 по вул. Монастирській. Наразі фактично розкопаними можна вважати чотири арочних проходи та три приміщення. На думку столичних фахівців, це були господарчі площі, збудовані наприкінці ХІХ сторіччя поблизу міщанського будинку.

Нагадаємо, під ковшем екскаватора у центрі Вінниці виявили залишки стародавніх підземель, про що NaПарижі писав 10 серпня. Після публікації фахівці зробили попередні обстеження цього об’єкту та вимірювання склепінь та ходів.

У центрі Вінниці поруч з площею Ліверпуль може існувати розгалужена система підземних ходів, яка пов’язувала принаймні кілька сусідніх будівель із «магістральним» шляхом. Під час знесення аварійного будинку №24 по вулиці Монастирській знайшли окрему їх частину. Найближчим часом вінницькі дослідники планували з’ясувати, чи пов’язані вони з підземеллями навколишніх будинків.

Оскільки територія є приватною власністю, то господарі запросили фахівців зі столичної «Рятівної археологічної служби» (РАС). Під наглядом дослідників розкопки було продовжено, завдяки чому розкрито ще два підземні приміщення. Одне з них пов’язане з тим, на яке наткнулися будівельники при руйнуванні старого аварійного будинку. Саме до цього приміщенні вели арочні проходи. Але далі начебто ходів немає. Принаймні наразі їх не знайшли.

«Ми дослідили ділянку, і можемо сказати, що вірогідно, на цьому місці були звичайні господарські приміщення. Як таких ходів ми не знайшли. На нашу думку, у збереженні цих приміщень сенсу ми не вбачаємо», - пояснив молодший науковий співробітник «рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

До свого висновку він додав, що у Вінниці подібних приміщень є багато й історичного значення вони не мають.

«Ми вже знаємо думку археологів. Проте ми плануємо залишити ці підвали. Звісно, що на підставі думки фахівців треба внести корегування у проект майбутньої забудови», - підкреслив депутат Вінницької міськради Андрій Очеретний, який представляв власників ділянки.

Що саме буде у підземеллі, він не вказав, але точно не заклад, де пропонують алкогольні напої, адже поряд школа. Якщо і вирішать робити кондитерську чи кафе, то суто безалкогольне. До речі, журналісти підказали кілька цікавих ідей А. Очеретному, а він запевнив, що візьме до уваги їх.       

Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У центрі Вінниці залишать підземелля, випадково знайдені під ковшем екскаватора: у власників є певні плани (ФОТО, ВІДЕО)
Олег Верлан

5 вересня, 2019