У центрі Вінниці відновили торгівлю білоруськими цукерками з фабрик Лукашенка

Новини Вінниці / У центрі Вінниці відновили торгівлю білоруськими цукерками з фабрик Лукашенка

На центральній вулиці Вінниці після місячної перерви відновив роботу магазин з продажу білоруської кондитерки. Попри воєнний стан та відверте сприяння влади Білорусі в агресії проти України містяни скучили по продукції від північного сусіда, а саме державних фабрик.

Нагадаємо, 28 лютого у центрі Вінниці закрилась «Білоруська цукерка», яку пов’язували з Лукашенком.

Тоді по вулиці Соборній демонтували напис «Білоруська цукерка» з фасаду магазину солодощів. Судячи по тому, що на дверях та вікнах зачинені ролети, заклад не працюватиме...

Як повідомляє «Вінниця.info», 7 квітня саме у цей магазин завезли новий товар. Ще й за знижками. За білоруськими цукерками вишикувалась черга.

Вчора коробки з солодощами вивантажували протягом двох годин. Попри те, що на магазині зняли вивіску, у торговій залі до кас стояло чимало вінничан. Так, попри те, що виробники державні, а Білорусь надала усі наявні можливості Росії не лише обстрілювати територію України, а й базуватись на аеродромам, військових частинах, лікарнях… А «рейкових партизан», які боряться з російськими окупантами, білоруська влада кидає за ґрати.

Додамо, існувала та існує загроза вторгнення регулярних білоруських підрозділів.  

Повернемося до Вінниці. У магазині, як у великому мурашнику. Відвідувачі купують товар щедро. Вабить інформація про знижки - на 20, 30, 40%. На вітрині коробки із надписом «Мінчанка». Такі ж розвантажують з автівки.

Купують цукерки, солодкі круп’яні паличкми, мармелад, шоколадки. Черга у 25 осіб нікого не лякає і не обурює. Всі терпляче чекають розрахунку на касі. Спілкуючись між собою покупці розповідають, що вже за тиждень магазин зачинять, тому продукцію «скидають» за зниженими цінами.

Тим часом, на запитання людей в черзі продавчиня розповідає, що товар, який вивантажують з авто поряд з магазином, привезли з Житомирщини.

Своє обурення з приводу торгівлі продукцією білоруського виробництва висловила відома у Вінниці нотаріус, яка проходила повз розпродажу і зайшла до магазину. Вона закликала людей не купувати білоруські солодощі та вимагала спілкування із адміністратором магазину. На її вимогу вийшов чоловік, який представився Сергієм Дорошенком, директором і власником підприємства, що займається реалізацією даної продукції у магазині. Він стверджував, що товар закуповував ще до війни, а товар з Білорусі привезти зараз не можна. Тож, підстави для припинення роботи магазину відсутні. У підтвердження своїх слів Сергій Дорошенко пред’явив видаткову накладну.

Самих же покупців запитання, які власникові магазину ставила патріотично налаштована нотаріус, обурювали. Покупці на підвищених тонах закликали «невдоволених торгівлею» дати можливість підприємцю спокійно працювати і повернути вкладені у бізнес кошти. Про моральний бік такої торгівлі жоден з присутніх навіть не обмовився. Лише деякі мовчки повернули товар на полиці і покинули магазин.

В свою чергу, власник підприємства, що займається реалізацією товару з Білорусі, зазначив, що підтримує українську армію і всі гроші, які держава перерахувала йому, як вимушеному переселенцю, віддав на потреби ЗСУ. Разом з тим, чоловік стверджував, що закрити магазин не готовий. Скільки саме ще тут реалізовуватимуть продукцію, яку виробляє країна-посібник Росії, точної відповіді він не дав.

«Поки товар весь не розпродасться, доки всі кредити погашені не будуть. Що я, як громадянин, який винен банкам гроші, маю робити? В мене заберуть квартиру. В мене дворічна дитина, дружина. Маму прооперували. В мене така життєва ситуація. Залишитися без житла, без засобів існування. Хто мені допоможе? Якщо мені повернуть кошти за цей товар, я готовий зачинити магазин хоч завтра. А інакше навіщо я сплачував податки, створював робочі місця?», - каже підприємець.

Він стверджував, що під свій бізнес взяв кредит у розмірі 3 мільйонів гривень і тепер став заручником ситуації.

Вінничани, які проходили повз магазин, відновленню його роботи були здивовані.

«Подивіться, навіть вивіску зняли, а продовжують торгувати. Я гадав, що вони вже не відкриються», - зауважив вінничанин Дмитро.

Галина, що мешкає поряд з магазином, дуже здивована чергою до магазину.

«Наші вінницькі цукерки значно смачніші. Не розумію, навіщо купувати аналогічний товар ще й з країни, яка допомагає Путіну. Мені подобаються і цукерки наших фабрик. Люди, як зомбі. Побачили надпис «знижки» і гребуть. Краще б нашого виробника підтримали», - зауважила Галина.

Втім, покупці в магазині налаштовані інакше.

«В мене мама і сестра в Білорусі, і я з ними вже три роки не бачилась через коронавірус і все це. І я знаю, що ці палички, які я зараз купила, кошти підуть в економіку України і податки підуть в Україну. Дайте людям спокійно працювати», - дорікала одна з покупчинь.

Переполох у магазині чергу не розлякав. Більше того, пообіді черга стояла не лише у приміщенні торгової зали, але й на вулиці.

І сьогодні, 8 квітня, поблизу магазину теж вишукувалась черга.

«Я вважаю, що це брєд. З боку Білорусі нас зараз вбивають. Звісно, білоруси є добрі, порядні. Але зараз я б нічого не купувала - ні білоруського, ні російського», - говорить вінничанка Ірина, яка побачила натовп біля магазину і сьогодні.

Олеся Рудницька

8 квітня, 2022