Три з п’яти вінницьких сімей за свої доходи нормально харчуються, але в іншому себе обмежують – результати досліджень

Новини Вінниці / Три з п’яти вінницьких сімей за свої доходи нормально харчуються, але в іншому себе обмежують – результати досліджень

У Головному управлінні статистики у Вінницькій області опублікували дані вибіркового опитування щодо самооцінки домогосподарств своїх статків у 2020 році. Звісно,частково інформацію можна вважати застарілою, проте сумнівно, щоб настрої та доходи вінничан з тих пір кардинально змінилися.

У Головному управлінні статистики у Вінницькій області опублікували дані вибіркового опитування щодо самооцінки домогосподарств своїх статків у 2020 році. Звісно,частково інформацію можна вважати застарілою, проте сумнівно, щоб настрої та доходи вінничан з тих пір кардинально змінилися.   

Опитування відбувалося у січні цього року. У людей цікавилися рівнем доходів та економічними очікуваннями на майбутнє.

Достатній дохід мають два з п’яти сімей Вінниччини

«Першочерговими потребами людини є забезпечення достатнього рівня матеріального добробуту: придбання продуктів харчування, одягу, взуття, побутової техніки, отримання якісних послуг тощо. Аналіз оцінок респондентів щодо достатності їх доходу для задоволення основних потреб показав, що два з п’яти обстежуваних домогосподарств (39%) оцінили рівень своїх доходів як достатній. Три з п’яти домогосподарств (58%) вважали свій дохід, достатній для забезпечення нормального харчування, але обмежували себе у придбані непродовольчих товарів та послуг. Разом з тим 3% домогосподарств вказали, що рівень їх доходів не забезпечував навіть достатнє харчування», - зазначається в аналізі дослідження. .

Загалом по Україні показники дещо схожі: кожне дев’яте домогосподарство оцінило рівень своїх доходів як достатній і робились заощадження, майже половина – як достатній, більше третини – як дохід, достатній для забезпечення нормального харчування, але вони обмежували себе у придбані непродовольчих товарів та послуг та 3% домогосподарств, вказали, що рівень їх доходів не забезпечував навіть достатнє харчування.

Дві третини сімей вважають достатнім мати по 10 тисяч на людину, щоб не відчувати себе бідними

У ході опитування респондентам запропонували вказати, яка сума грошей необхідна в середньому кожній особі на місяць, щоб не відчувати себе бідними, що є своєрідним підходом до визначення суб`єктивної межі бідності.

Найбільша частка домогосподарств вказала дохід у розмірі понад 10 тис. грн. Цю суму зазначили дві третини домогосподарств.

Наступними за ступенем поширення були доходи у розмірі від 9 тис. до 10 тисяч гривень, який вказало кожне п’яте домогосподарство, дохід у розмірі від 7 тис. до 8 тисяч – кожне дванадцяте домогосподарство. Лише 1,3% домогосподарств вказали середньодушовий дохід у розмірі від 5 до 7 тисяч достатній для задоволення своїх споживчих потреб.

Жодна з опитаних сім’я не вважає себе середнім класом

У Головному управлінні статистики уточнюють, що у 2020 році середньомісячний розмір фактичного прожиткового мінімуму становив 3847,21 грн на одну особу, а законодавчо встановлений прожитковий мінімум обмежувався 2078,42 грн.

Для дослідження питань суб’єктивної бідності та соціальної самоідентифікації домогосподарствам було запропоновано визначити, до якого класу за оцінкою матеріального добробуту вони себе відносять. За результатами опитування, майже три чверті респондентів віднесли себе до бідних, а четверта частина респондентів віднесли себе до не бідних, але ще не представників середнього класу. До представників середнього класу не віднесло себе жодне домогосподарство.

Для дослідження критеріїв визначення середнього класу як основи стабільного розвитку суспільства, в ході опитування домогосподарствам було запропоновано визначити розмір середньодушового грошового доходу на місяць, який, на їхню думку, відповідає мінімальній межі майнового становища середнього класу.

Дев’ять із десяти домогосподарств вказали дохід представника середнього класу у розмірі понад 22 тис. грн. Наступним за ступенем поширення оцінок був дохід у розмірі 18 тис. – 20 тис. грн, який вказали 8% домогосподарств. Слід відмітити, що лише 1,5% домогосподарств, вказали дохід від 14 тис. до 18 тис.грн.

На 2021 рік з оптимізмом у січні дивилися лише 4% вінничан

Розподіл домогосподарств за очікуваннями щодо змін їхнього економічного становища на наступні 12 місяців засвідчив, що 49% – очікує погіршення добробуту, 47% домогосподарств не сподіваються на зміни свого матеріального становища, і лише 4% – оптимістично дивляться в майбутнє і сподіваються на поліпшення існуючого становища. Роком раніше, при аналогічному опитуванні, домогосподарства розподілились відповідно 27%, 60%, 13%.