Суд дозволив не оприлюднювати Зеленському матеріали по справі щодо «плівок Медведчука»

Новини Вінниці / Суд дозволив не оприлюднювати Зеленському матеріали по справі щодо «плівок Медведчука»

Навіть перебуваючи у Росії, колишній лідер «ОПЗЖ» Віктор Медведчук вважається дотичним до певним судових процесів в Україні. Великою палатою Верховного суду відмовлено опублікувати так звані плівки Медведчука, на чому наполягав п’ятий президент Петро Порошенко.

У постанові від 19 жовтня ідеться про слова діючого президента Володимира Зеленського, який в одному з інтерв`ю сказав, що «з терористами, сепаратистами (Медведчук – ред.) торгував, заробляв разом з п`ятим президентом», «ймовірно разом з колишнім президентом вони це робили і заробляли».

На думку Порошенка, чинний президент ухилявся оприлюднити в повному обсязі наявну у нього публічну інформацію, отриману від СБУ, розвідувальних органів та інших осіб щодо нього.

«Тому позивач звернувся до адміністративного суду з вимогами визнати протиправною бездіяльність президента України, яка полягає у неоприлюдненні згаданої в інтерв`ю публічної інформації, а також зобов`язати відповідача оприлюднити цю інформацію, що становить суспільний інтерес», - зазначається у постанові.

Верховний суд відмовив у задоволенні позову, із чим позивач не погодився і подав апеляцію на це рішення до Великої палати Верховного Суду.

Та, своєю чергою, змінила рішення суду першої інстанції лише у мотивувальній частині, а у в іншій частині рішення було залишено без змін. Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає.

Зазначимо, позов Порошенко спрямував 20 серпня 2021 року, тобто за пів року до повномасштабного вторгнення. Він просив суд визнати протиправною діяльність Зеленського через його коментування так званих «плівок Медведчука».

Олег Верлан

29 листопада, 2023