Скандал щодо початку війни. Яка кішка пробігла між Зеленським і Байденом

Новини Вінниці / Скандал щодо початку війни. Яка кішка пробігла між Зеленським і Байденом

Кілька днів взаємні закиди щодо недостатніх дій для попередження вторгнення Росії стали темою «№1» у відносинах України та США. Залагодити натяк на непорозуміння та поставити крапку спробувала посол США в України Бріджит Брінк словами: «Це не заслуговує на те, щоб бути новиною». Насправді, за тиждень усі забудуть про інцидент. Але можлива «друга серія»…

Нагадаємо передумови.

Американське агенство Bloomberg опублікувало матеріал із заявою Байдена, в якій він стверджує, що Зеленський нібито не звертав уваги на попередження Вашингтону про те, що Росія готується вторгнутися в Україну в лютому.

«Я знаю, що багато хто вважав, що я, можливо, перебільшую, але я знав, і ми мали дані для підтвердження, що він (Путін - ред.) збирався перетинати кордон. Не було жодних сумнівів. І Зеленський не хотів цього чути, як і багато інших», - цитувало агенство Байдена, який поділився думками на зустрічі з виборцями.

Відреагував на публікацію у Bloomberg, не Зеленський, якому не варто псувати відносини з Білим домом. Некоректними слова Байдена назвав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Він сказав, що Зеленський мав усю інформацію, але «поза сумнівом, обсяг вторгнення, який ми побачили 24 лютого, шокував багато країн, включаючи наших партнерів». Тобто готувались переважно до загострення на Донбасі, а не оборони Києва та масованої атаки крилатими ракетами.

Зазначимо, що заяви пролунали на тлі критики Банкової через те, що на Херсонщині «чомусь» був створений «коридор» для наступу росіян, розслідування не ведеться, а деякі зі «слуг» з Півдня, як нардеп Ковальов, вже визнали, що з Росією.     

Чому виник конфлікт між офіційними Києвом та Вашингтоном і чи він повториться?

Є кілька припущень. Лідери держав чудово розуміють, що існує як зовнішня, так і внутрішня політика. Оскільки американці вражені масштабом злочинів росіян, то запитують у політиків, як таке могло статися. Звісно, Байдену треба пояснити, що він передбачав, попереджав, а зараз не може втручатися – лише допомогти у передачі певної кількості зброї.

В оточенні Зеленського вже кілька тижнів активно працюють над утриманням його високого рейтингу серед українців. Критика з боку Вашингтону, навіть справедлива, може бути використана опонентами, яких трохи «прищемили» у різний спосіб. Тому на Банковій не визнають провини, а виправдовуються тим, що «все не так».

Крім того, українці, яких переконали, що влітку почнеться наступ на орків, його чекають. Але у військових немає достатнього важкого озброєння. Спочатку у Києві передбачалось, що танків, гармат тощо буде достатньо у липні-серпні, тепер кажуть про вересень-жовтень. Тож наступ у промовах «відкладається».

У Вашингтоні відразу пояснювали, що зацікавлені у тому, щоб війна тривала стільки, скільки потрібно, щоб «посадити» економіку РФ і відбити бажання воювати у росіян на кілька десятирічь. Це був натяк на тривалий процес. Адже навіть санкції росіяни відчують лише ближче до кінця року.

У Києві, зрозуміло, хочуть якнайшвидше перейти у наступ та дійти до кордонів. Обіцяли… Терміни є тим тонким питанням, в якому порозуміння Київ з Вашингтоном не знайдуть. Адже це питання внутрішньополітичні. І саме вони періодично можуть провокувати некоректні висловлювання представників Банкової та Білого дому.

Ігор Заіковатий

12 червня, 2022