Сергій Моргунов: «Масштабна реконструкція дасть можливість аеропорту «Вінниця» стати одним з важливих транспортних хабів у центральній частині України»

Новини Вінниці / Сергій Моргунов: «Масштабна реконструкція дасть можливість аеропорту «Вінниця» стати одним з важливих транспортних хабів у центральній частині України»

Сьогодні, 7 жовтня, керівництво Вінниці та області відвідали місцевий аеропорт, аби на власні очі переконатися у ході реконструкції. Формально відбуватиметься ремонти двох об’єктів - злітно-посадкової смуги та аеровокзалу.

Сьогодні, 7 жовтня, керівництво Вінниці та області відвідали місцевий аеропорт, аби на власні очі переконатися у ході реконструкції. Формально відбуватиметься ремонти двох об’єктів - злітно-посадкової смуги та аеровокзалу.

Про реконструкцію летовища кажуть багато років. З 2017 року розпочалася розробка проєктно-кошторисної документації за кошти бюджету громади. З того часу пройдені експертизи, міжнародні торги, за результатами яких в 2019-му обрано генерального підрядника – маріупольську компанію «Альтком».

Нещодавно аеропорт отримав фінансування з державного бюджету України у сумі 135 млн грн, які є першою частиною з передбачених коштів на І-шу чергу реконструкції (це майже 1 млрд грн). Загальний кошторис робіт по аеродрому становить 1,5 млрд грн.

Міський голова Сергій Моргунов наголосив, що комплексна реконструкція аеропорту «Вінниця» дасть можливість летовищу стати одним з важливих транспортних хабів у центральній частині України.

«Сума в 1,5 мільярди гривень розрахована на дві черги, і це не лише на ремонт злітно-посадкової смуги. Ми повинні розуміти, що це досить серйозний і масштабний проєкт: це розширення самої смуги, водовідведення, світлосигнальна система, огородження території всього аеропорту. Також це радіонавігація, яка теж буде фінансуватися за рахунок державного бюджету», - зазначив мер.

За рахунок міського бюджету фінансуватимуть реконструкція аеровокзалу.

«Я думаю, що така масштабна комплексна реконструкція дасть можливість нашому аеропорту бути одним з важливих транспортних хабів у центральній частині України і навіть у північних районах Молдавії. Адже коли аеропорт функціонував, ми спостерігали зацікавленість з тих територій. Хочу сказати, що це результат спільної командної роботи Вінницької міської ради, обласної державної адміністрації, обласної ради і, звичайно, при підтримці президента України. Я вже неодноразово говорив, що справедливість нарешті відновлена, і ми розпочали цей масштабний проєкт. Переконаний, що тільки завдяки такій сконсолідованій роботі можна буде вирішити всі завдання, щоб до кінця 2023 року ми могли ввести в експлуатацію в комплексі і аеровокзал, і злітно-посадкову смугу, та розпочати роботу різних напрямків польотів літаків», - підкреслив Сергій Моргунов.

Нині у рамках реконструкції аеродрому вже завершено фрезерування перону та виконано фрезерування 800 м. п. злітно-посадкової смуги. Демонтовано 400 м2 аеродромних плит. Завезено складові бетонного заводу. Військові проводять демонтаж світлосигнального обладнання. Вже доставили мастику для герметизації деформаційних швів. Ведеться заготівля сипучих матеріалів. На цьому тижні заплановані поставки арматури та матеріалів для робіт по влаштуванню дренажної системи та водовідвідних колекторів.

Зазначимо, у статті «Кредит на автовокзал і техніка на злітній смузі» NaПарижі указував деталі початку робіт.

Олеся Рудницька

7 жовтня, 2021