Кредит на аеровокзал і техніка на злітній смузі: вінничанам презентуватимуть початок реконструкції аеропорту

Новини Вінниці / Кредит на аеровокзал і техніка на злітній смузі: вінничанам презентуватимуть початок реконструкції аеропорту

У найближчі дні влада області та міста презентуватимуть перші зрушення в аеропорті «Вінниця». Є щонайменше дві підстави. Перша – міськраді виділили кредит для реконструкції будівлі аеровокзалу. Друга – маріупольська компанія «Альтком» почала роботи на злітно-посадковій смузі.

Про все по черзі. Державний «Укрексімбанк» надав згоду щодо виділення Вінницькій міськраді 300 млн грн. Кредит дозволить реконструювати будівлю аеровокзалу КП «Аеропорт «Вінниця».

Згідно з офіційним повідомленням установи, для поновлення злітно-посадкової смуги аеропорту передбачено фінансування з держбюджету, одночасно місто бере на себе зобов'язання модернізувати аеровокзал за рахунок коштів міського бюджету та банківської запозичення.

«Кредитування реконструкції вінницького аеровокзалу є лише частиною масштабного проекту участі банку в модернізації авіаційної галузі та інфраструктури. У цьому році також відновлена ​​ресурсна підтримка авіабудівних і авіаремонтних підприємств, розглядаються програми поставки техніки перевізникам на умовах лізингу», - зазначив глава правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер.

Проте найбільшою проблемою для існування розвитку летовища є стара злітно-посадкова смуга, яка істотно обмежує можливості аеропорту в прийомі літаків класу Boeing 737-800 і Airbus-320. А саме такі судна використовуються більшістю авіакомпаній.

Ще за часів прем'єр-міністра Володимира Гройсмана почали говорити про необхідність масштабної реконструкції аеропорту. У 2017-му на її початок вперше було виділено 200 мільйонів гривень, які не вдалося витратити за призначенням через колізію: будівля аеропорту, яке належить міській раді Вінниці, розташовувалася на землі, що належала військовим.

Рішення проблеми вдалося знайти в 2018-му. В кінці року на фінансування запланованої реконструкції передбачили трохи більше мільярда гривень. В цілому фінансування робіт прогнозувалося в обсягах близько 2,2 мільярда. Реконструювати смугу тодішня влада збиралася до кінця 2019 року.

Втрутилися вибори 2019-го, адже новий прем'єр Гончарук процес загальмував, а його наступник Шмигаль взагалі відмовився від фінансування.

Ситуацію змінив візит до Вінниці президента Зеленського. Очільник держави пообіцяв відновити фінансування, а місцева влада ухопилася за обіцянку. Як наслідок у Мінінфраструктури погодили виділення на реалізацію проекту реконструкції третину необхідних коштів - трохи більше 600 мільйонів гривень.

Переможцем тендеру, який було проведено у 2019 році, на проведення реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту, було визнано маріупольську компанію «Дорожнє будівництво «Альтком».

Компанія-переможець взялася провести реконструкцію смуги» за 896 млн 800 тис. грн. Серед її «плюсів» досвід. «Альтком» працював в аеропортах Харкова та Львова, а також зробив зруйнований війною аеропорт імені Прокоф'єва в Донецьку. Також у «порт-фоліо» проекти у Туркменістані.

За контрактом за 27 місяців при сталому фінансуванні компанія має завершити роботи на летовищі. Хоча терміни нині річ не стабільна. Пандемія коронавирусу і відсутність коштів у бюджеті внесли в ці плани свої корективи. Перший транш у розмірі 135 млн гривень надійшов до казначейства тільки в середині вересня.

Часу до кінця року - катастрофічно мало. Тому тепер і дирекції аеропорту, і генпідряднику доведеться викладатися на повну, щоб за місяці, які залишилися до кінця року, провести підготовчі роботи, необхідні для того, щоб вже з січня приступити до основної частини проекту і встигнути завершити перший етап реконструкції до кінця 2022 року. Повна реконструкція аеропорту повинна закінчитися до 2025 року.

Олег Верлан

5 жовтня, 2021