Росіяни «другою хвилею» тиснуть на Харків. На Банковій кажуть про небезпеку та мету окупантів

Новини Вінниці / Росіяни «другою хвилею» тиснуть на Харків. На Банковій кажуть про небезпеку та мету окупантів

Число загиблих в результаті обстрілу Харкова 21 червня досягло п'яти, ще 11 осіб отримали поранення. Останнім часом найбільше потерпає від обстрілів східна частина міста. Сьогодні обстріляли Індустріальний район.

«Обстріляні були комерційні та житлові споруди. Жодного військового об'єкта. Попередньо, з РСЗВ «Ураган», - повідомив начальник слідчого управління ГУНП Харківської області Сергій Болвінов.

Якщо ще кілька тижнів тому, коли окупантів вдалось «відсунути» майже до кордону з РФ мер Харкова Ігор Терехов закликав містян повертатися, а метро запрацювало, то тепер він каже, що кожен мешканець має ухвалити рішення – потрібно йому евакуюватися з міста чи ні. Обстрілюють росіяни переважно інфраструктурні об’єкти та житло. 

«Щодо людей, евакуації, я повторюю ще раз, як мер міста, як харків'янин, я розумію відповідальність, яка лежить на мені та на керівництві області, міста. Кожен приймає для себе рішення - залишатися в Харкові чи не залишатися», - сказав він.

Терехов нагадав: якщо люди захочуть - у них є сьогодні шляхи евакуації.

«Вони можуть виїхати в інше місце», - наголосив мер Харкова.

Нагадаємо, ситуація різко змінилась з 19 червня – значно зросла інтенсивність обстрілів. Удари росіяни наносять як з окупованих районів, так і з Бєлгорода.

Застерігають харків’ян у Києві. Так, радник голови Офісу президента Олексій Арестович попередив, що жителям Харкова потрібно бути готовими до обстрілу міста з боку РФ найближчого тижня і по можливості вивезти дітей.

Інший радника керівника ОП Михайло Подоляк вважає, що обстріли житлових кварталів Харкова з точки зору військового мистецтва не мають ніякого сенсу.

«У Росії явно немає сил, щоб взяти Харків. Але у Москви і немає такої мети. Їх мета - завдати максимальної шкоди місту і помститися його жителям. Показати Харкову справжні принади «російського світу» і «дружби народів» - «Гради», «Урагани», «Смерчі», - висловив він свою думку щодо мети.

Подоляк вважає, що Росія веде цю війну через «ірраціональну помсту» - через те, що українці зруйнували наміри Москви в 2014 році і лютому 2022 року.

«Стріляємо тільки тому, що можемо», «Вбиваємо тільки тому, що подобається»? Так, звичайно, для сучасної РФ навіть це – аргументи», - пояснив радник керівника ОП.

Подоляк стверджує, що місто-герой Харків вистоїть.

«А харків'яни проживуть на кілька порядків довше, ніж проіснує Російська імперія. Історія дуже любить правду і сильних людей», - додав він.

За словами українських військових, які боронять підступи до Харкова, ворог суне дуже великими силами. Розрекламованої у соцмережах західної зброї захисники не мають. «Тиск» росіян шалений…

Якщо на «другу хвилю» наступу рашистів спробувати дивитись глобально, то складається враження, що, зібравши у Бєлгородській області резерви, Путін намагається помститися непоступливому Харкову максимальним руйнуванням міста, а також просунутися якомога далі до анонсованого Києвом контрнаступу, зайнявши більш вигідні тактичні позиції. Обстрілами 1,5-мільйонного міста завжди можна тероризувати Україну.

У Кремлі все ще сподіваються на домовленності у форматі «Мінська», які закріплять лінію розмежування по «межі фронту». І у такому разі російські чоботи стоятимуть поруч з містом, що дозволить його обстрілювати роками. Звісно, це гіпотеза щодо міркувань тих, хто тішиться середньовічними методами нищення та не рахується з тисячами жертв заради власних амбіцій.     

Олег Верлан

21 червня, 2022