«Понаднормова» приватизація: на Вінниччині через суд забрали майже 10 га землі, які стали предметом афери

Новини Вінниці / «Понаднормова» приватизація: на Вінниччині через суд забрали майже 10 га землі, які стали предметом афери

У Бершадській громаді на п’ятьох людей незаконно оформили право власності на земельні ділянки, адже раніше вони вже використали право на приватизацію. Потім цю землю в них викупила жінка, яка оперативно здала майно в оренду фермерському господарству. Нібито всі сліди заплутані, тому очільники афери сподівались на стабільні прибутки. Однак через суд схему вдалось зламати.

На жаль, на Вінниччині деякі жителі сільської місцевості зловживали правом на приватизацію. Своє право вони використовували по декілька разів, а отриманні від держави гектари швиденько здавали в оренду на великий термін. Прокуратура намагається завадити такому пасивному доходу занадто хитрих селян.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури, рішенням Бершадського районного суду Вінницької області задоволено позовну заяву Гайсинської окружної прокуратури про витребування в громадянки та фермерського господарства на користь держави 5 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 9,7 га вартістю 2 млн грн на території Бершадської міської громади.

«Спірні ділянки вибули з державної власності внаслідок незаконного повторного використання п’ятьма громадянами права на безоплатну приватизацію земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства поза волею власника – держави. Надалі земля була придбана однією особою, яка не мала права її отримувати та відчужувати, проте передала ділянки в оренду фермерському господарству на 49 років», - йдеться у повідомленні.

З огляду на порушені норми землекористування, прокуратура в судовому порядку ініціювала повернення землі державі.

Після набуття рішенням законної сили вживатимуть заходи щодо його реального виконання.

Макс Мельник

26 січня, 2024