Поки «активісти» кошмарять мерії: фігурантів багатомільйонних корупційних справ Щиголя та Одарченка відпустили під заставу

Новини Вінниці / Поки «активісти» кошмарять мерії: фігурантів багатомільйонних корупційних справ Щиголя та Одарченка відпустили під заставу

В Україні тривала дискусія навколо «військового ПДФО». Наразі його повністю забрали у місцевих бюджетів, оскільки державному кошти потрібніші. Одночасно з цим, українці почули про чергові гучні скандали з розкраданням державних коштів. Колишній голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації Юрій Щиголь та нардеп від «Слуги народу» Андрій Одарченко, які є фігурантами проваджень, вийшли на волю під заставу.

Будемо відверті, складається враження існування деяких паралельних реальностей. Щосуботи в окремих обласних центрах відбуваються нечисленні пікети (попри заборону під час воєнного стану) з вимогою кошти замість благоустрою передавати на ЗСУ, хоча як і куди можуть виділяти гроші чітко прописано у Бюджетному кодексі. Місцевій владі законом заборонено купляти за бюджетні кошти зброю. У цих активістах впізнають представників молодіжної організації відомої партії.

У той же час не вщухають пристрасті з постійними корупційними скандалами, в які потрапляють наближені до вертикалі президента люди. І саме через державні кошти…

Майже одночасно під прицілом силових органів опинились колишній голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації Юрій Щиголь (призначений у 2020 році) та нардеп від «Слуги народу» Андрій Одарченко.

Щиголю повідомили про підозру у заволодінні державними коштами на суму понад 62 мільйони гривень під час закупівлі засобів інформатизації. Визначена судом сума застави становить 25 мільйонів гривень, хоча прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили встановити її на вдвічі вищому рівні – 50 мільйонів гривень.

Через день після обрання запобіжного заходу Щиголь вийшов з-під варти.

Бригадний генерал Ю.Щиголь

Нагадаємо, за даними НАБУ та САП, посадовці на чолі зі Щиголем діяли, зловживаючи службовим становищем та у складі організованої групи. Справу щодо себе Щиголь вже назвав повторенням «1937 року».

Також вже внесено заставу за депутата Верховної Ради від президентської фракції Андрія Одарченка (застава становить 15 мільйонів гривень), який працював в антикорупційному комітеті, та забудовника Сергія Копистира (його зранку 24 листопада відправили в СІЗО із заставою у сумі 100 мільйонів гривень, але гроші за нього внесли через кілька годин). Одарченку і Копистирю повідомили про підозру в спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма та віцепремʼєр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова.

Нардеп А.Одарченко

Під час судового засідання Одарченко заперечив, що давав хабар Найєму. Навпаки він нібито вчив Мустафу на його проханням основам роботи з кріптою.  

Тож, не виключено, що з часом про ці справи почнуть забути, а у судах їх спробують зам’яти. Звісно, якщо головні фігуранти, які деякі інші, не опиняться випадково «за межами» України.

Олег Верлан

25 листопада, 2023