Подробиці отруєння дітей на Вінниччині: дві дівчинки померли, а ще троє лікуються

Новини Вінниці / Подробиці отруєння дітей на Вінниччині: дві дівчинки померли, а ще троє лікуються

У Вінницькій обласній дитячій лікарні перебувають троє дітей, які вдома отруїлися грибами. Нагадаємо, дві дівчинки померли у лікарні в Гайсині. Тепер судмедекспертиз з’ясовують, чи стало причиною смерті вживання грибів та лісових ягід. 

У Вінницькій обласній дитячій лікарні перебувають троє дітей, які вдома отруїлися грибами. Нагадаємо, дві дівчинки померли у лікарні в Гайсині. Тепер судмедекспертиз з’ясовують, чи стало причиною смерті вживання грибів та лісових ягід. 

Як писав NaПарижі, протягом двох діб у Гайсинській райлікарні померли дві сестрички, яких було госпіталізовано із симптомами гострого отруєння 5 вересня. Старшій – 13 років, меншій – чотири рочки.

Відомо, що старша з дівчаток померла 5 вересня, а 6-го – менша… За фактом смерті дітей поліцією розпочато розслідування кримінального провадження, передбаченого статтею 115 КК України.

Окрім них було до лікарні привезли й інших дітей з багатодітної родини, що проживає у селі Крутогорб.

«Також було госпіталізовано хлопчиків двох та 12 років і їхню 10-річну сестричку. Ці діти вже переведені до Вінниці. Наразі їх стан стабільний, життю нічого не загрожує», - пояснила NaПарижі заступниця директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко.

У найгіршому стані з них був 12-річний хлопець. Йому вже краще.

Як з’ясувалося, родина харчувалася дарами лісу ще 1 вересня. Вживали ягоди та гриби. Занедужали діти одразу, мати лікувала їх вдома. Чим? Мабуть, тим, що мала під рукою… Коли одній з доньок стало зовсім зле, жінка викликала швидку допомогу – 5 вересня. До лікарні привезли її вже у коматозному стані.

Гайсинські лікарі зазначають, що коли дітей доставили, то ніхто не знав, чим вони отруїлися, адже їх мати приховала факт харчування грибами. Зізналася одна з дівчинок. Можливо, саме через це згаяли час на введення потрібних препаратів. За словами медиків, у старшій сестрички в реанімації кілька разів зупинялося серце.

«Ми розпочали реанімаційні заходи, все, що можливо і все, що неможливо виконуємо. І в цей час в меншої дитини падає різко тиск», – розповів «1+1» тимчасовий завідувач реанімаційного відділення Гайсинської райлікарні Дмитро Кондратюк.

Дівчаток не вдалось врятувати через «відмову» внутрішніх органів.

«Це була бліда поганка. Ми дізналися 6 числа і почали надавати терапію відповідно до протоколів при отруєнні грибами, але зважте вже 5 діб пройшло», – додав Кондратюк.

У поліції з'ясували, що у сім'ї матір’ю виховалося 8 дітей. На обліку у соцслужбах родина не перебувала. Слідчим 40-річна жінка розповіла, у той день була зайнята на кухні, а молодших дітей доглядали старші.

Мати каже, що вони «десь там» збирали гриби, вона закривала. Дітям вона їх не давала їсти. Жінка не знає, коли і як вони їх їли. У поліції вважають, що є підстави для висунення підозру у недогляді за дітьми.

Навіть не фахівці знають, що найбільш отруйним грибом є бліда поганка. Саме після її вживання люди помирають. Лікарі припускають, що саме цим годувати дітлахів.    

Олег Верлан

7 вересня, 2021