Після втрати російського ринку УТОС скоротив виробництво на половину

Новини Вінниці / Після втрати російського ринку  УТОС скоротив виробництво на половину

Виробництво "Вінницького учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих" впало на 50% через втрату основного ринку збуту – російського.

Виробництво "Вінницького учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих" впало на 50% через втрату основного ринку збуту – російського. 
Як результат на місяць незрячі вінничани можуть заробляти 200-700 гривень. На підприємстві із майже трьохсот працюючих, половина із вадами зору. Про це NaПарижі розповів заступник директора з соціальних питань "Вінницького учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих" Костянтин Ільніцький.
"Сьогодні вінницький УТОС постачає продукцію в декілька областей України, а також в Косово, Сербію та Латвію. Раніше 50% наших товарів йшли на ринки Росії. Однак, після того, як розпочалася війна нам заборонили туди постачатиї. Наприклад, в часи, коли ми співпрацювали з РФ, в місяць виготовляли 100-120 тисяч кип’ятильників, а зараз ми робимо 50 тисяч. Випускаємо п’ять тисяч насосів, а раніше 10-12 тисяч в місяць.Через це довелося скоротити працівників. До речі, на збірці насосів сидять переважно повністю незрячі", - каже Костянтин Ільницький.
До того ж, працювати на повну потужність підприємство не може із-за застарілого обладнання. Адже більшість верстатів та станків на підприємстві УТОС "відмітило" своє 50-річчя. А на такому устаткуванню важко конкурувати в сучасних умовах. 
"На сьогодні ми потребуємо повного технічного переоснащення. Виробничі і адміністративні корпуса не утепленні, вони з бетону і холодні. Колись, коли газ ніхто не рахував, можна було нагріти, але на сьогодні. Так, ми потребуємо енергоефективних нових технологій. Тому звернулися до обласної ради та адміністрації, щоб за допомогою уряду реалізували пілотний проект по переоснащенні нашого підприємства", - зауважив посадовець.
Крім того, хвалиться Костянтин Ільніцький, за сприяння обласної влади незабаром для УТОСівців буде придбано новий автобус. Він необхідний, аби довозити слобозорих та тотально сліпих людей, які живуть у різних мікрорайонах міста.

Саша Григоровська

Саша Григоровська

17 листопада, 2017