Після тривалих роздумів суд переніс справу про запобіжний захід Петру Порошенку на Хрещення

Новини Вінниці / Після тривалих роздумів суд переніс справу про запобіжний захід Петру Порошенку на Хрещення

Політичний сезон у 2022 році відкрито. Беззаперечно «зіркою» старту є Петро Порошенко. Можна по-різному ставитися до п’ятого президента, але він довів, що «тримає удар», і далекий від спонтанних дій. Вранці 17 січня бюджетним рейсом він прилетів до Жулян з Варшави, і після інциденту з «відібраним» паспортом в аеропорту цілий день до ночі провів у залі Печерського райсуду, за стінами якого відбувався мітинг прихильників, що тільки краще згуртував ряди «Євросолідарності».

Близько тисячі вінничан поїхали до Київа

Про ймовірне затримання на летовищі П.Порошенка говорили давно. Тому в «ЄС» більше тижня планували оргроботу для «захисту». За словами представника політради партії «Європейська Солідарність» у Вінницькій області Василя Зернецького, «з Вінниччини приїхало більше тисячі людей, а загалом нас тут більше п'ятнадцяти тисяч!». Серед гостей столиці також понад 50 депутатів різних рівнів з Вінниччини.

Деякі автобуси зупиняли для перевірки. Хоча більшість вінничан дісталися столиці без проблем. Один з мітингарів розповів NaПарижі, що автобус зупинили на 3 хвилини, поліцейський перевірив документи у водія, а до пасажирів жодних запитань не було.  

Розшук, колядки та 5 годин у дорадчій кімнаті

У суді вчора, 17 січня, мали обирати запобіжний захід п’ятому президентові, який є фігурантом «вугільної» справи про дежзраду. Прокурори хотіли 60-деного арешту та застави у 1 млрд грн.

Слухання планувалось розпочатися об 11:00, проте початок затягнувся на 40 хвилин. А вже о 12:00 головуючий суддя оголосив про перерву – до 14:00 – для ознайомлення сторони захисту з матеріалами. Потім була ще друга – 20-хвилинна – перерва.

О 17.37 суд пішов у дорадчу кімнату. Там  судді О.Соколову близько 19.30 стало погано. Ввечері в очікування фіналу прихильники Порошенка, які цілий день провели біля будівлі, почали танцювати та співати колядки.

Коли Порошенко перебував у залі суду, стало відомо, що його оголосили у національний розшук через нібито ухиляння від органів розслідування. Через кілька годин інформацію із сайту МВС зняли.  

Лише о 22.40 секретар Печерського райсуду повідомила, що вирішено перенести оголошення рішення у справі щодо запобіжного заходу на 19 січня. Вердикт винесуть о 14:00.

Порошенка підтримали конкуренти

Між іншим, Порошенка підтримали деякі політики з конкуруючого «табору». Приміром, лідерка «Голосу» Кіра Рудик була присутньою на мітингах, а очільник «УСГ» Володимир Гройсман, попри складні відносини з п’ятим президентом, заявив, що бажає «йому сил довести свою невинуватість» і сподівається, що «Петро Порошенко проллє світло на непрості питання», адже першочерговим, на його думку, є об’єднання «для подолання української кризи в економіці, вартості життя та боротьбі з коронавірусом, тому він сподівається, що перед російською агресією «керівництво країни насамперед приділить час цим викликам, а не політичним чварам».

Певний аналіз ситуації спробував надати екснардеп від РПЛ Ігор Мосійчук.

«Будете дуже, дуже сміятися, але Порошенка таки мали затримати під час проходження паспортного контролю в Жулянах і доставити до Печерського суду. Відповідна ухвала суду була на руках в силовиків, але між представниками ДБР і Держприкордонслужби виник конфлікт та дискусія бо ніхто з них не хотів везти Порошенка до Печерського суду. Держприкордонслужба перекладувала цю місію на ДБР, а ті навпаки. В результаті вирішили хай їде в суд сам… Саме це не дало можливості затримати Порошенка і викликало затримку проходження ним паспортного контролю на 10-15 хв», - зазначив блогер і колишній політик, який вважає, що саме Порошенко візьме більше «дивідендів» від 17 січня, ніж його політопоненти.

Мосійчука складно назвати близьким до Порошенка. Чудово відомі їх непрості відносини. 

Олег Верлан

18 січня, 2022