Після 14-річного «простою» Борзов «запустив» ліфти у гайсинському «будинку-привиді»

Новини Вінниці / Після 14-річного «простою» Борзов «запустив» ліфти у гайсинському «будинку-привиді»

У гайсинській дев’ятиповерхівці, в якій мешкають родини військових, 14(!) років люди жили без ліфтів. На милицях люди піднімалися сходами на восьмий поверх… Нарешті, після особистого втручання голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, підйомники запрацювали.

У гайсинській дев’ятиповерхівці, в якій мешкають родини військових, 14(!) років люди жили без ліфтів. На милицях піднімалися сходами на восьмий поверх… Нарешті, після особистого втручання голови Вінницької ОДА Сергія Борзова, підйомники запрацювали.

«Ні, він працював – один(!) день – 5 вересня 2007 року, коли ордери на квартири новим власникам вручав особисто президент Віктор Ющенко, - написав «історію» ліфтів «будинку-привиду» у Facebook губернатор. - Живуть там військові: три під’їзди - 96 квартир. Більшість - з 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка в/ч А1619, що базується у Гайсині».

За словами С.Борзова, про цей будинок він почув торік у липні, на виїзному прийомі громадян.

За допомогою до очільника області тоді звернувся Віталій Горобець, який живе у «будинку-привиді» на восьмому поверсі. Власник квартири пояснив, що коли у 2007 році приїхав Ющенко, президентові показали дві більш-менші готові квартири – на 2 і на 6 поверсі. Коли президент поїхав – ліфти одразу вимкнули.

«На дев’ятому поверсі живе Володя Бойко, він кілька разів був в АТО. Після чергової операції спускався на милицях і впав. Кричав. Сусіди почули, знесли його на руках, бо ж ліфт не працює, викликали «швидку». Перелом берцової кістки. На війні та ще й в під’їзді поламався», - зазначає голова ОДА.

Чоловік півтора роки не спускався з квартири. Не ризикував йти сходами. Тепер може...

А ще у будинку чотири роки не було води – люди носили відрами. Недалеко пробурили свердловину, але вода там була зелена, тому пити купували або носили з криниць… Лише згодом місто підключило до централізованого водопостачання.

Проте головною проблемою є те, що дев’ятиповерхівка нікому не була передана на баланс. Тому юридично це «будинок-привид». Його ніби не існує. Втім, 73% квартир - службове житло, яке належить Міноборони, а 17% є міською власністю.

Саме через те, що будинок залишався «привидом» виникали складнощі з ремонтом підйомників.

«Дев’ять місяців тривала «ліфтова епопея». Спочатку шукали власника будинку, аби зрозуміти: на кого оформлювати ліфти? Первинну документацію знайшли. Але ж це не вирішувало проблеми із ліфтами.Пояснюю. Якщо ініціювати передачу будинку з балансу Міністерства оборони до міської влади, тоді напряму - без подальшого втручання Києва, мешканці зможуть вирішувати наболілі питання з міським головою», - вказав очільник області.

Зі створенням ОСББ з’являється право мешканців самим вирішувати проблеми будинку. Не лише з ліфтом. На загальних зборах мешканці створили об’єднання 30 березня.

«За моїм дорученням облдержадміністрація виготовила технічна документація на реконструкцію ліфтів. Знайшли 400 тисяч на ремонті роботи: з районного бюджету – 282,1 тис. грн. та міського бюджету – 117,9 тис. грн. ТОВ «Промавтоматика» замінило внутрішньобудинкової мережі електрозабезпечення та електричного обладнання (електрощитова, лічильники тощо). ТОВ «Рембудмонтаж ВВС» замінило конструктивні елементи 3-х ліфтів (троси, моторне обладнання тощо). Наразі проводяться реєстраційні процедури, обласна державна адміністрація буде і в подальшому здійснювати юридичний супровід цих процесів», - підвів підсумок «епопеї» губернатор.

Сергій Борзов стверджує, що особисто дочекався поки запустили ліфти у всіх трьох під’їздах.

Макс Мельник

27 квітня, 2021