Підозрюваний у справі про «відкати» топ-чиновник Вінницької ОДА продовжує працювати на посаді, але уникає зустрічей з журналістами

Новини Вінниці / Підозрюваний у справі про «відкати» топ-чиновник Вінницької ОДА продовжує працювати на посаді, але уникає зустрічей з журналістами

Хто очолює департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації? У самому відомстві переконані, що директором є Дмитро Романченко, по якому нещодавно закінчилося слідство у справі про отримання ним хабара. Матеріали передано до Вінницького міськсуду. Топ-чиновник був відсторонений. Наразі в самому департаменті журналістів NaПарижі запевняють, що він працює, «їздить по справам на об’єкти і у відрядженням»…

Хто очолює департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації? У самому відомстві переконані, що директором є Дмитро Романченко, стосовно якого нещодавно закінчилося слідство у справі про отримання ним хабара. Матеріали передано до Вінницького міськсуду. Топ-чиновник був відсторонений. Наразі в самому департаменті журналістів NaПарижі запевняють, що він працює, «їздить по справам на об’єкти і у відрядження»…

Нагадаємо, що раніше NaПарижі писав про затримання Дмитра Романченка близько 18 години 9 квітня на вулиці Театральній у центрі Вінниці.  Міру запобіжного заходу підозрюваному обрали 11 квітня – арешт на два місяці з правом внесення застави в розмірі 500 тисяч гривень. Тоді ж слідчі судді Вінницького міського суду відправили під варту на два місяці і підприємця-підрядника, який начебто давав хабар з можливістю внесення застави у сумі – 153 680 гривень.

У жовтні в пресслужбі прокуратури Вінницької області заявили, що до Вінницького міськсуду скеровано обвинувальний акт відносно директора департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької ОДА, який у квітні 2019 року одержав хабар від керівника підрядної організації. Мова йде про 179,5 тис. гривень.

Більш того, у пресслужбі прокуратури додали, що за результатами проведених слідчих дій установлено, що посадовець налагодив схему одержання неправомірної вигоди  від підрядних організацій в розмірі 10%. За це він гарантував безперешкодне підписання актів виконаних будівельних чи ремонтних робіт та оплату цих послуг за рахунок коштів бюджету.

Саме напередодні затримання чиновника з неправомірною вигодою, відповідним департаментом обласної державної адміністрації перераховано на банківський рахунок підрядника бюджетні кошти в сумі 1 млн 795 тис. гривень за капремонт одного із об’єктів.

Зазначимо, такою є офіційна інформація. Далі. Також з офіційних джерел відомо, що Д. Романченка було відсторонено від посади. Хоча на сайті ОДА складно відшукати наказ, але посилання на нього міститься на порталі Youcontrol.

На сайті ОДА розпорядження за 9 серпня знайти не вдалось:

 

Наразі Дмитро Віталійович працює на «своїй» посаді, хоча і не завжди відвідує «понеділкові» наради у губернатора. Тому у післяобідній час журналісти NaПарижі вирішили завітали до топ-чиновника, щоб з’ясувати, як керується «будівничим» департаментом, коли прокуратура заявляє про нібито існування «схем» з «відкатами»?.. Хотілося послухати версію самого підозрюваного топ-чиновника. Візит приніс неочікуваний результат.

Спочатку у приймальні директора департаменту журналістам, які сказали, що прийшли «з особистого питання» відповіли, що Д. Романченко «вийшов і зараз повернеться». Але за хвилину все змінилося.

Анна Щербацька - робоче місце якої розташовано в приймальні, і яка пояснила, що вона не «секретарка», а «провідний спеціаліст» - побачивши фотоапарат, раптом заявила, що директор департаменту «поїхав по справах».

 

 

У цей час інша співробітниця хотіла зайти до кабінету керівника, оскільки той її попросив про послугу, вона навіть сказала колезі, що той її чекає, але через «ситуацію» із журналістами, довелося передумати і «розвертатися»…  

«Коли він повернеться, я не знаю, він мені не доповідає. Але сьогодні його вже не буде. А завтра він у відрядженні. Залиште свій номер телефону, ми скажемо, коли Дмитро Віталійович готовий буде вас прийняти», - майже як мантру твердила співробітниця департаменту А. Щербацька, відмовляючись при журналістові зателефонувати керівнику, аби домовитися про зустріч.

З її слів весь вівторок Д. Романченко має провести у «відрядженні», але згідно з графіком прийому громадян, який висить на стіні поруч з приймальнею, саме у перший вівторок, тобто завтра, він має проводити прийом із 10-ої до 13-ої години.

 

 

На зауваження, а як же графік, Анна Юрійовна промовчала. Проте вона зазначила, що заступник директора департаменту Валентин Прилуцький перебуває у відпустці. Відповісти, хто саме очолює структуру, коли всі відсутні, ні вона, ні інші співробітники, які прийшли підтримати колегу, не змогли.

Як пояснив заступник голови Вінницької ОДА Василь Броварник, за рішенням суду Д. Романченко був відсторонений лише на 2 місяці, а далі слідчі органи не надавали клопотання, а суд не приймав рішень щодо «заборони» керувати департаментом, тому чиновник працює.

«Законодавством це не заборонено і не передбачається. Лише суд може сказати, чи винна людина. Можливо, коли справу почнуть розглядати у суді, з’являться обмеження, а можливо і ні. Чому не хоче спілкуватися із журналістами? Я можу припустити, що його бентежить те, що деякі слова будуть викривлені чи невірно зрозумілими», - зазначив Василь Михайлович.     

Чи варто нагадувати, що спілкування із журналістами є частиною роботи керівника державної структури? Існує висока ймовірність того, що в суді Дмитра Романченка виправдають. Тому його ніхто авансом не вважає винним, але наразі він перебуває у статусі підозрюваного, керує саме тими «напрямками», до яких були претензії у правоохоронців.

Також цікава і позиція слідства. Якщо є, як зазначають силовики, «беззаперечні докази», то чому ніхто не намагався відсторонити людину - адже не заради ж галочки його затримували - від посади і надалі? Мабуть, це було б логічно на час, поки суд не визначить винний чиновник чи ні.  

Олег Верлан

4 листопада, 2019