Перевиробництво пшениці та кукурудзи на Вінниччині: чиє резерви для зберігання цьогорічного врожаю

Новини Вінниці / Перевиробництво пшениці та кукурудзи на Вінниччині: чиє резерви для зберігання цьогорічного врожаю

На початок травня на елеваторах та зерносховищах Вінницької області перебуло близько 350 тисяч тонн пшениці та 1,4 млн тонн кукурудзи. Для порівняння: щорічна потреба для внутрішнього споживання населення регіону - 220-230 тисяч тонн продовольчого зерна. Надлишок продати вкрай складно. Тому нині ціна на борошно та вироби має падати.

Європейські та світові політики нині визнають, що ментально недооцінювали роль України у світовій економіці. Тепер кажуть про продовольчу кризу, адже українське зерно складає до 12% загальносвітового обсягу. А вивезти його надто складно. Тож, якщо в Європі зокрема не прагнуть приймати в себе 5-7 мільйонів «голодних» біженців з Африки та Азії, мають винайти спосіб, к розблокувати морські порти чи сприяти перемозі України. Поступки Росії не дадуть бажаного ефекту.

Україна має достатні запаси зерна, щоб задовольнити внутрішній і світовий попит до кінця 2022 року, а то й у 2023-му. Але потрібно зупинити всі військові дії в Чорному морі. По це сказав радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

Блокада українських портів російськими військами заблокувала експорт. До війни щомісяця Чорним морем вивозилось понад 6 млн тонн зерна. Залізничні та автомобільні шляхи мають нижчу пропускну здатність, ніж порти. Наприклад, у квітні залізницею було вивезено лише 617 тис. тонн продукції. Це більше, ніж у березні (300 тис.). У травні експортовано близько 1,5 млн. тонн.

Як аграрний регіон Вінниччина залежна від трафіку. За словами начальника ОВА Сергія Борзова, «торік вироблено 6,5 млн. тонн зерна, з яких основні культури це - 1,8 млн. тонн пшениці та 4,3 млн. тонн кукурудзи», а «щорічно вінницькі аграрії експортують 1,5-1,6 млн. тонн».

«Цього ж року не змогли своєчасно реалізувати свої запаси зерна. А це обмежило в обігових коштах на проведення весняно-польових робіт», - зауважив Сергій Борзов.

На початок травня на елеваторах та зерносховищах Вінницької області було близько 350 тис. тонн пшениці та 1,4 млн. тонн кукурудзи. Для порівняння: щорічна потреба для внутрішнього споживання населення регіону - 220-230 тис. тонн продовольчого зерна.

Попри війну, аграрії Вінниччини посіяли 877 тис. га зернових. Очікуване виробництво зерна цього року - 4,5-5 млн. тонн.

«Зрозуміло, що для збереження урожаю необхідні виробничі потужності елеваторів, а вони частково заповнені зерном минулорічного врожаю. Якщо його не продавати, то у нас запасів на 4-5 років. От тільки зерно зберігається максимум два роки, тому минулорічне уже треба продати, аби не пропало. А для цього потрібно знімати блокаду хоча б одного з портів - в Одесі чи Миколаєві», - зазначає очільник регіону. 

До світових лідерів з цього приводу звертався і Володимир Зеленський. Проте наразі жодна з країн не ризикуватиме запускати кораблі до Чорноморського басейну, де росіяни стали звичайними піратами.

Макс Мельник

28 травня, 2022