Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)

Під стінами Вінницької районної ради сьогодні, 2 лютого, знову мітингували представники колективу райлікарні та активісти з окремих громад району. Головна вимога до депутатів - не передавати ЦРЛ у комунальну власність міста. Або хоча б не поспішати з таким рішенням.

Під стінами Вінницької районної ради сьогодні, 2 лютого, знову мітингували представники колективу райлікарні та активісти з окремих громад району. Головна вимога до депутатів - не передавати ЦРЛ у комунальну власність міста. Або хоча б не поспішати з таким рішенням.

"Передача нашої лікарні місту викликає у нас серйозну тривогу, бо цей перехід не був обговорений з нами, не був погоджений із жителями району, з об'єднаними територіальними громадами, - говорить представник ініціативної групи колективу лікарні Валерій Щербань. - У нас є багато зібраних підписів, в тому числі від пацієнтів, які не знають, куди їм звертатися за спеціалізованою допомогою вторинного рівня. Місто їх не прийме, а якщо прийме, то за гроші, бо сьогодні комерціалізація медицини виключає доступну безоплатну допомогу для жителів територіальних громад".   

Такими ж аргументами оперують і представники громад. Депутатка Вороновицької селищної ради Олена Тарасенко каже, що впевнена - як тільки цілісний майновий комплекс лікарні відійде місту, із селища заберуть дві філії - хірургію та терапію разом з медиками, які там працюють.       

"А Вороновиця не має стільки коштів, щоб утримувати вторинку, і приміщення залишиться пусткою", - каже О.Тарасенко.

Разом з тим, за словами депутатки, саме Вороновицька селищна рада - єдина в районі, яка на сесії 28 січня погодилась взяти на баланс майновий комплекс лікарні із юридичною адресою у селищі. Сьогодні ж заговорили про рішення іншого змісту - нібито про те, що рада тільки взяла до відома звернення медиків. На мітингу під райрадою навіть звучали звинувачення на адресу голови селищної ради в підробці рішення сесії.

"Там йдеться, що лист медиків селищна рада бере до відома та розглянути його на бюджетній комісії. Ми не голосували за це рішення і не чули про нього", - каже О.Тарасенко.

Зрештою, на рішення депутатів учасники акції протесту вирішили чекати у коридорі під сесійною залою. Окремі активісти, які наперед записувались, пройшли в середину, але стався курйоз із учасницею бойових дій Світланою Бевз. Як відомо, вони чи не на всіх зібраннях з'являється зі своєю фронтовою собакою Бадді . До зали вона також зайшла з легендарним псом, але голова райради Ігор Шутак вирішив суворо дотриматись букви закону і попросив активістку залишити залу або вивести собаку.  

Пані Світлана особливо не заперечувала і вийшла, але перед тим розповіла, що пес - службовий, добре навчений, фактично - її "побратим та учасник бойових дій".

"Від АТОвців хочуть висловити свою думку: ми захищали Україну і воювали не для того, щоб зараз із середини її знищували. Сьогодні знищувати медицину - це ганьба", - сказала на прощання Світлана Бевз.

Інші ж активісти продовжили слідкувати за сесією та чекати вирішення питання щодо лікарні, яке в порядку денному поставили ледь не останнім.   

Нагадаємо, попри дискусії навокло цього питання Вінницька міськрада вже дала згоду на прийняття лікарні у комунальну власність міської ОТГ.

Незгодні з таким рішенням виходили на акцію проетсту до райради ще 20 січня. Тоді навіть мали перекривати дорогу, але передумали. 

Представники мерії Вінниці на кількох зустрічах із колективом запевняли лікарів та пацієнтів, що міська влада має намір покращити матеріально-технічно базу закладу, медики отримують такі ж самі гарантії, як і працівники міських лікарень, а пацієнти, які мешкають у Вінницькому районі, матимуть можливість і далі отримувати медичну допомогу в лікарні.

Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Передача Вінницької ЦРЛ місту: питання розглядає районна рада, активісти та медики протестують (ФОТО, ВІДЕО)