Нові правила дорожнього руху: що змінилося

Новини Вінниці / Нові правила дорожнього руху: що змінилося

В Україні набули чинності нові правила дорожнього руху, які стосуються водіїв, пасажирів, велосипедистів та пішоходів.

В Україні набули чинності нові правила дорожнього руху, які стосуються водіїв, пасажирів, велосипедистів та пішоходів.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Отже, згідно нових правил передбачено деякі зміни для водіїв та пасажирів таксі, інструкторів з водіння, велосипедистів та пішоходів.

Паски безпеки

Раніше водії та пасажири таксі могли не пристібатися під час руху в населеному пункті, а інструктори з водіння і за його межами. Відтепер, тепер усі вони мають користуватися пасками безпеки. Водії таксі повинні мати у своїх автівках ремені як на передньому, так і на задньому сидінні, а також нагадувати пасажирам про необхідність ними користуватись.

Не є обов’язковим використання пасків безпеки у межах населеного пункту лише для водіїв і пасажирів з інвалідністю, якщо це фізіологічно неможливо, а також для водіїв і пасажирів оперативних та спеціальних транспортних засобів.

Номерні знаки

Нові правила забороняють змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, наносити на них додаткові позначення або закривати їх. Вони повинні бути чистими та достатньо освітленими.

Правила руху для велосипедистів

Нові правила також дозволяють велосипедистам рух смугою для маршрутних транспортних засобів.

Світловідбивні елементи на одязі

Відтепер пішоходи обов'язково мають використовувати світловідбивні елементи у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. Також світловідбивні елементи, наприклад, стрічку, наклейку, жилет чи одяг з такими елементами, мають використовувати пішоходи, які рухаються проїжджою частиною чи узбіччям у темну пору доби та за умов недостатньої видимості.

Учні, які сідають за кермо навчального автомобіля, повинні мати при собі дійсну медичну довідку, яка засвідчує відсутність протипоказань для керування транспортними засобами.

Крім того, змінені деякі положення, що стосуються автомобілів і водіїв, що перевозять небезпечні вантажі, і введений новий вид дорожнього знаку 1.40, який тепер буде називатися «зміна покриття» замість давно втратив актуальність знаку «кінець дороги з удосконаленим покриттям».