Не тільки у Вінниці: хворих на гепатит А виявили в п’яти громадах області

Новини Вінниці / Не тільки у Вінниці: хворих на гепатит А виявили в п’яти громадах області

Кількість випадків захворювання на гепатит А збільшується. Поодинокі випадки захворювання, окрім обласного центру, медики зареєстрували й у інших територіальних громадах Вінниччини.

Як повідомляє департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА, хворих на гепатит виявили у Могилів-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Пацієнти перебувають у інфекційних відділеннях медичних закладів громад.

«На сьогодні найбільше пацієнтів ми маємо у Клінічному центрі інфекційних хвороб – 89 з підтвердженим діагнозом та 12 з підозрою на гепатит А. У міській клінічній лікарні 31 пацієнт з підтвердженим діагнозом та один з підозрою. У дитячій обласній інфекційні лікарні маємо 23 дитини у яких підтвердили діагноз та троє з підозрою. Усі пацієнти середньої ступені важкості. Важких немає», - пояснила заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

Нагадаємо, що цими вихідними у Вінниці працювала команда МОЗ на чолі із головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним. Відпрацьовували усі можливі причини спалаху вірусного гепатиту А на Вінниччині. На підставі проведених епідрозслідувань визначили щонайменше 4 можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Очільник МОЗ Віктор Ляшко вважає, що саме через воду передавалась інфекція. Додамо, у Вінниці дещо уповільнюються темпи розповсюдження гепатиту А.

Олеся Рудницька

30 жовтня, 2023