Понад 200 випадків: у Вінниці дещо уповільнюються темпи розповсюдження гепатиту А

Новини Вінниці / Понад 200 випадків: у Вінниці дещо уповільнюються темпи розповсюдження гепатиту А

За минулу добу у Вінниці зафіксовано лише 7 нових випадків захворювання на гепатит А. Значно менша кількість може бути пов’язаною з уповільненням темпів розповсюдження хвороби. Загалом зареєстровано 206 випадків.

Про повідомляє ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб».

Наразі лабораторно підтверджено 170 випадків, 174 людини перебувають на стаціонарному лікуванні, виписано 25 пацієнтів, у тому числі 5 дітей.

Серед захворілих 29 дітей, з них 23 – учні, 8 – студенти.

Джерело інфікування шукають. Так, фахівцями Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводиться обстеження всіх вогнищ захворювання, досліджується якість води, яка споживається.

«За період з 17 по 29 жовтня 2023 року фахівцями ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» відібрано 262 проби води для лабораторного дослідження.

Станом на 29.10.2023 відібрано та досліджено 97 проб методом ПЛР на визначення вірусного гепатиту А. За результатами всі відповідають вимогам Державних санітарних норм. 88 проб відібрано для бактеріологічних досліджень, досліджено 49 проб», - йдеться у повідомленні.

У 16 виявлена невідповідність вимогам якості питної води:

- 10 водопровідна мережа - по вмісту ентерокококів, загальних коліформ;

- 6 кринична - по вмісту кишкової палачки,ентерококів, загальних коліформ, загальному мікробному числу. В роботі 39 проб.

На санітарно-хімічні показники відібрано 77 проб, всі досліджено.

В 45 пробах встановлено невідповідність вимогам за показниками:

-перманганатна окислюваність -20.

-запах-1;

-каламутність-1;

-pH-17;

-жорсткість-4;

-вміст нітратів-2;

Проводиться подальша робота з організації та здійснення пробовідборів зразків питної води, забезпечується проведення досліджень. Організовано та здійснюється медичне спостереження за контактними особами у домашніх вогнищах. Обстежено 54 особи із числа контактних, у трьох виявлено імуноглобуліни М до вірусу гепатиту А.

Організовано та проведено лабораторне обстеження методом ІФА торгуючих з ринків ТК «Привокзальний-1», ТК «Привокзальний-2», «Вишенька». Всього обстежено 114 осіб, у 1 з яких виявлено антитіла до вірусу гепатиту А, ще у 1 - результат сумнівний.

Для санітарно-вірусологічного дослідження методом ПЛР на ринках відібрано 8 змивів з овочів та фруктів, вірусу гепатиту А не виявлено.

Олеся Рудницька

30 жовтня, 2023