Нардепи хочуть штрафувати студентів за плагіат

Новини Вінниці / Нардепи хочуть штрафувати студентів за плагіат

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, згідно з яким студентів мають карати штрафами. «Удар по гаманцю» парламентарі пропонують за плагіат у рефератах, курсових та дипломних роботах.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, згідно з яким студентів мають карати штрафами. «Удар по гаманцю» парламентарі пропонують за плагіат у рефератах, курсових та дипломних роботах.

Передбачаються чималі штрафи. Приміром, за академічні тексти, які отримані від сторонніх осіб, але представлені результатами власної навчальної діяльності, у документі передбачається застосовувати санкції в розмірі 850-5100 грн. якщо студент повторно порушив це правило, штраф зростатиме до 8500 - 17 000 гривень.

Проте у законопроекті не вказано, як виявляти плагіат.

Мабуть, більшості студентів при згадці про плагіат спадає на думку «історія» з міністром освіти Сергієм Шкарлетом. У 2020-му набула розголосу «епопея» зі звинуваченнями посадовця у тому, що його стаття для докторської дисертація суцільний плагіат – збіги з працями інших науковців становлять 87,4%. Збіги виявили науковці.

У квітні 2021 року міністр повідомив, що виграв суд у справі про плагіат в своїх роботах. За його словами, Окружний адмінсуд Києва встановив, що комітет з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), який виявив плагіат у його роботах, зробив це незаконно.

«Окружний адмінсуд столиці «визнав протиправними дії відповідача щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело» у низці моїх наукових робіт. Як і обіцяв, у судовому порядку я захистив своє ім'я як науковця, який ніколи не займався плагіатом», - написав Шкарлет.

Він також зазначив, що рішення про наявність чи відсутність плагіату в роботах українських вчених «має ухвалюватися виключно в межах чинного законодавства, уповноваженими структурами і тільки на підставі доведених фактів». Додамо, суд встановив, що перевіряти на плагіат праці Шкарлета є незаконним. Мова йде про роботи для дисертації. А після цього студентам кажуть про реферати, які завжди були «позакласним» додатковими навантаженням для поліпшення загальної оцінки за семестр.  

Олеся Рудницька

31 травня, 2021