На Вінниччині за рік спад промислового виробництва досяг 13,1%

Новини Вінниці / На Вінниччині за рік спад промислового виробництва досяг 13,1%

Після кількох років нарощування промислового виробництва на Вінниччині фіксується спад. І значний. Хоча очільники Вінницької області переважно звітують про успіхи, але статистика - річ вперта, і жодні зауваження, що слід враховувати «не ті, а інші» показники не змінить загального враження. Тому, якщо вірити Держстату, то Вінниччина опинилася у ТОП-5 регіонів з найбільшим падінням індексу промислової продукції за останній період.

Після кількох років нарощування обсягів промислового виробництва на Вінниччині фіксується спад. І значний. Хоча очільники Вінницької області переважно звітують про успіхи, але статистика - річ вперта, і жодні зауваження, що слід враховувати «не ті, а інші» показники не змінить загальної ситуації. Тож якщо вірити Держстату, то Вінниччина опинилася у ТОП-5 регіонів з найбільшим падінням індексу промислової продукції за останній період.

Нагадаємо лише деякі «цікаві» деталі підсумків за січень 2020-го у порівнянні з минулими періодами. Так от, індекс промислової продукції на січень 2020-го у порівнянні з груднем 2019 року склав 84,9, а у порівнянні січнем 2019-го, що більш показово -  87,9. До речі, рік тому – при порівнянні індексу січня 2019-го до січня 2018 індекс склав 115,1. Тобто був приріст. Тепер падіння…

Чому ще скажуть фахівці, але аби не бути політично заангажованими слід зазначити, що саме за друге півріччя минулого року суттєво змінилися плани двох потужних виробників. Ладижинська ТЕС ДТЕК Західенерго працює «на мінімумі», а МХП відмовилася від розширення виробничих потужностей, зокрема реалізації нових планів. Менш потужні гравці теж вирішили «перечекати», тому навіть анонсовані раніше плани деякі компанії вирішили заморозити до кращих часів.

Чим можна пишатися, так це не найгіршим результатом. На Луганщині річне падіння більше суттєве, індекс «досяг» 74, у Тернопільській області – 84,7, у Дніпропетровській області – 86,2. А «четвертим» регіоном є Вінниччина.

Натомість промисловість зросла у Кіровоградській та Херсонській областях - на 15,1% та 20,2% відповідно. Загалом промислове виробництво в Україні в січні знизилося на 5,1% (в порівнянні з січнем 2019-го року) та скоротилось на 8,4% в порівнянні з минулим місяцем.

Олег Верлан

2 березня, 2020