На Вінниччині відкрили пам‘ятник видатному земляку, який врятував мільйони життів

Новини Вінниці / На Вінниччині відкрили пам‘ятник видатному земляку, який врятував мільйони життів

На Вінниччині, майже «на малій Батьківщині» пам’ятник видатного мікробіолога та епідеміолога академіка Данила Заболотного. Монумент встановили в містечку Крижопіль, Вінницької області.

На Вінниччині, майже «на малій Батьківщині» видатного мікробіолога та епідеміолога академіка Данила Заболотного встановлено йому монумент. Місце обрали не випадкове містечко Крижопіль. Майбутній вчений народився в селі Заболотному Крижопільського району, там нині працює меморіальний музей-садиба.

Про це повідомляє NaПарижі с посиланням на Укрінформ.

Данило Кирилович народився і тривалий час жив та працював у рідному селі Чоботарка, зараз Заболотне. Крижопільчани дуже пишаються людиною, яка прославила край, тому і вирішили встановити у селищі пам’ятник.

Автором погруддя Данила Заболотного є відомий львівський скульптор Назарій Ткаченко.

Данило Заболотний був засновником першої у світі кафедри епідеміології в Одесі, у Києві заснував інститут мікробіології та епідеміології, очолював Академію наук України. Похований вчений у рідному селі.

Медик досліджував і брав участь у ліквідації чуми в Індії та Монголії, на території Російської імперії і сучасної України, Персії, Китаю та Шотландії. Також він вивчав холеру і боровся з епідеміями цієї хвороби. Заразивши себе холерою, вчений експериментально довів, що від холерної інфекції можна вберегтися, ввівши в організм особливу культуру вібріонів. Крім того, він здійснив дослідження ефективності протидифтерійної сироватки на собі після експериментального зараження дифтерією.

Тож можна з впевненістю сказати, що завдяки його самовідданості було врятовано мільйони людських життів.

Марина Карабай

13 грудня, 2019