У Вінниці з арештмайданчику мають вивезти «в утіль» близько двохсот недешевих іномарок. Прокуратура і поліція мають завадити застосуванню «схеми»

Новини Вінниці / У Вінниці з арештмайданчику мають вивезти «в утіль» близько двохсот недешевих іномарок. Прокуратура і поліція мають завадити застосуванню «схеми»

Голова ГО «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас 11 грудня написав у Facebook про існування певної схеми, за якою недешеві автомобілі можуть «зникнути» з арештмайданчику. Їх мають здати «в утіль», а по факту перепродати без згоди власників. Безпосередньо у Вінниці таку долю нібито прорахували для близько 200 іномарок. Аби застерегти «державних перевізників», активіст заручився підтримкою вінницької поліції та прокуратури.

Голова ГО «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас 11 грудня написав у Facebook про існування певної схеми, за якою недешеві автомобілі можуть «зникнути» з арештмайданчику. Їх мають здати «в утіль», а по факту перепродати без згоди власників. Безпосередньо у Вінниці таку долю нібито прорахували для близько 200 іномарок. Аби застерегти «державних перевізників», активіст заручився підтримкою вінницької поліції та прокуратури.

За словами вінничанина, з початку року у ДП МВС України «Інформ-Ресурси», яке контролює арештмайданчики, запустили процес ліквідації. Рішення приймав міністр Арсен Аваков, якого, як вважає В. Черкас, в прямому сенсі дістали «постійні проблеми і зальоти на підприємстві». Переважно, як вказує громадський діяч, це колосальні борги, систематичні корупційні скандали і нарешті «пропажа» майна, яке має зберігатися.

Активіст зазначає, що для здійснення «правильної» ліквідації змінено попереднє керівництво і призначено «двічі люстрірований, колишній заступник начальника УВС Херсонської області Олександр Єфименко.

«Як голова ліквідаційної процедури «Інформ-Ресурсів», він довго думав, що ж можна схопити наостанок і згадав про свою улюблену «схему» багаторічної давності. Всі автомобілі, які значилися на зберіганні у «Інформ» по написаному на підвіконні акті прийому-передачі за одну ніч перемістилися до славного міста Миколаїв, де місцеві «інформовци» відразу ж звернулися в районний суд і попросили визнати тисячі затриманих автомобілів безгоспними і надати право на їх утилізацію.

Як не дивно, суддя Миколаївського районного суду (мабуть абсолютно безкоштовно) визнав абсолютно всі речові докази та кредитні авто, затримані за постановами виконавчих служб, чистим «безгоспом». Суддя вважає, що власники знали, де знаходяться їхні автомобілі, але за ними не звернулися, тому вони забруднюють природу і їх терміново слід утилізувати. Таким чином велика частина транспорту днями поїде на «порізку», - написав В. Черкас у соцмережі...

Він запевняє, що ця схема не оминула і Вінницю. Представник ліквідатора ДП «Інформ-Ресурси», разом, як каже вінничанин, з «баригою» неслов’янської зовнішності «позначили практично всі речові докази і з дня на день обіцяли їх забрати».

«У список «брухту» потрапили далеко не старі і дешеві автомобілі, в основному це «TOYOTA LAND CRUISER», «RANGE ROVER», «BMW X5» тощо. З вінницького майданчику повинні вивезти близько 200 одиниць транспорту, які затримані на користь виконавчої служби, за рішеннями слідчих і в порядку адміністративного затримання. Серед них і ті, які всього пару місяців як потрапили на спецмайданчик», - пояснює активіст.

За його словами, про таку критичну ситуацію вже знають у прокуратурі, яка повинна оскаржити «свідомо не справедливе рішення» Миколаївського судді, але «хто встигне раніше, питання цікаве».

«Поки силовики будуть боротися з проблемою, бариги-«чурки» вже виконають «куплене» рішення суду і сотні автомобілів вивезуть з майданчиків», - вказав В. Черкас, додаючи, що більшість з автівок бралися в кредит у банків чи «кримінальні» і підлягають поверненню справжнім власникам...

Вінничанин запевнив, що не стоятиме осторонь і докладе зусиль, аби не дати реалізувати цю схему у місті. Також він вказав, що у прокуратурі Вінницькій області відбулася нарада щодо можливого розгортання подій. На ній керівник міської прокуратури Сергій Гайду кілька разів акцентував увагу силовиків, що власники транспортних засобів не повинні оббивати пороги поліції і прокуратур для повернення свого майна.

«Ми повинні зробити максимально все, щоб люди зайвий час не чекали повернення свого автомобіля. Якщо вже прийнято рішення і автомобіль підлягає видачі, значить ми не допустимо затягування часу. Для цього я виділяю співробітників, які будуть оперативно обробляти матеріали і максимально швидко приймати рішення», - сказав Сергій Гайду.

Крім того, керівник міської прокуратури зазначив, що якщо по автомобілю проведені всі необхідні слідчі дії і експертизи, то слід його передавати на зберігання власнику, а не продовжувати утримувати на арештмайданчику.

«У питанні неналежного зберігання і начальник поліції міста Сергій Синявський, і прокурор міста Сергій Гайду не приховували свого гніву. Десятки заяв і скарг про крадіжки деталей з автомобілів силовики називають своїм головним болем і вважають, що плутанина з ліквідацією держпідприємства МВС «Інформ-Ресурси» втягнула всіх у велику неприємність, через яку страждають, як органи, так і люди. Прокурор Сергій Гайду ініціював перевірку всіх спецмайданчиків і пообіцяв найближчим часом покінчити з проблематикою в цій сфері», - підкреслив активіст.

Наразі спритникам ще не вдалося реалізувати схему з утилізацією рухомого майна.