На Вінниччині «розкрутили» справу хабара митників

Новини Вінниці / На Вінниччині «розкрутили» справу хабара митників

Через пів року слідства до суду передано обвинувальний акт стосовно двох «дійових осіб» Подільської митниці - головного інспектора митного поста «Могилів-Подільський» і митного брокера. Їх обвинувачують у створенні перепон для розмитнення автівок, а простіше кажучи, схеми поборів з автомобілістів.

Через пів року слідства до суду передано обвинувальний акт стосовно двох «дійових осіб»  Подільської митниці - головного інспектора митного поста «Могилів-Подільський» і митного брокера. Їх обвинувачують у створенні перепон для розмитнення автівок, а простіше кажучи, схеми поборів з автомобілістів.  

Як зазначають у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, у матеріалах, які передані до суду, головний інспектор митного поста «Могилів-Подільський» є обвинуваченим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою), а митний брокер обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України (надання неправомірної вигоди в інтересах зацікавленої особи).

Слідством установлено, що у жовтні 2020 року співробітники митного поста «Могилів-Подільський» повідомили автовласнику, що для усунення перешкод він має передати митному брокеру 3500 грн для подальшої їх передачі працівникам митного поста.

Отримавши гроші, брокер передала частину суми (1000 грн) головному інспектору митного поста, який мав пришвидшити та не створювати перешкод під час розмитнення транспортного засобу.

Про факт вимагання коштів громадянин повідомив правоохоронним органам.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому, за оперативного супроводження УСБУ у Вінницькій області.

Макс Мельник

27 квітня, 2021