На Вінниччині хворий побив вікна у храмі, а церковники кажуть про «гоніння», підігруючи російській пропаганді

Новини Вінниці / На Вінниччині хворий побив вікна у храмі, а церковники кажуть про «гоніння», підігруючи російській пропаганді

У ніч на 13 лютого у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в смт Муровані Курилівці Вінницької області побили вікна, а також при вході на церковне подвір’я сокирою розтрощили ноги Спасителю на «Хресті Голгофа». Правоохоронці затримали підозрюваного. Ним, як запевнили власні джерела у поліції, є психічно хворий місцевий мешканець.

Про інцидент у храмі Могилів-Подільської єпархії УПЦ МП, де настоятелем є протоієрей Василь Балан, Муркуриловецький благочинний, повідомляє Вінницька єпархія УПЦ МП.

«Зазначається, що після наруги над Хрестом сокиру кинули у вікно, за яким знаходиться Вівтар. Удар був такої сили, що пройшов через склопакети і пошкодив підсвічник, який знаходився всередині. Також розбили двері та всі вікна у хрестильні, побили вікно у трапезній, всередині у храмі повсюди скло та каміння. Це вже не перший раз, коли нам б’ють вікна і завдають шкоди. Але одна справа розбити вікно, а інша – ноги Спасителю… Людина, яка це зробила, немає нічого святого», — йдеться у повідомленні.

У єпархії розповідають, що неодноразово зверталися до державних служб та поліції, але жодних заходів не було вжито.

«На переконання парафіян, такі акти вандалізму є наслідком пропаганди проти Церкви, «яка сьогодні лунає повсюди – з телебачення, інтернету та різних засобів масової інформації, від якої безвинно страждають віруючі люди, які моляться за переможний мир в нашій країні і здоров’я усіх наших воїнів», - пишуть у повідомленні Вінницької єпархії УПЦ МП.

Рядки релізу прямо натякають не тільки на вандалізм, а й прояв релігійної нетерпимості, «гоніння на церкву». Проте це є відвертою маніпуляцію з боку авторів допису. Ймовірно, прессекретаря Вінницької єпархії Андрія Балана, сина Муркуриловецького благочинного, отця Василя. Таку інформацію швидко підхоплюють різні «православні видання», які фінансуються росіянами, додаючи їй «фарб»…

Слідчо-оперативна група ранком 13 лютого зaфіксувaла прaвопорушення, а незабаром затримала чоловіка, причетного до події. У пресслужбі Нaцполіції зазначили, що зa дaним фaктом відкрито кримінaльне провaдження зa ознaкaми злочину, передбaченого стaттею 178 (Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків) Кримінaльного кодексу Укрaїни. Зa тaкий злочин передбaчено до трьох років позбaвлення волі

Як стало відомо NaПарижі з власних джерел у правоохоронних органах, затриманим є 33-річний Олександр Г., який перебуває на обліку у психіатра через складне захворювання. Оскільки деталі є медичною таємницею, то діагноз не вказуватимемо. Чоловік визнав, що пошкодив 18 вікон та бетонну конструкцію Спасителя через те, що «боліла голова»…

Дійсно, це не перший випадок, коли хвора людина вчиняє правопорушення на території храму. Пригадаємо навіть напад на протоієрея Антонія Ковтонюка у вінницькому храмі. Тоді чоловік лезом завдав пошкоджень священику. Той нападник теж перебуває на обліку у відповідному закладі.

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав про напад з бритвою: у Вінницькій єпархії УПЦ МП назвали можливу причину нападу на священика.

Чи відомі ці деталі у Вінницькій єпархії? Ймовірно. Хворі люди можуть вчиняти певні дії, якщо зокрема їх спровокували та вони чують голоси… І державна політика тут ні до чого. Хоча саме так намагаються представити події.

Складається враження, що митрополита Варсонофія, як керівника єпархії, намагаються втягнути у розпочату росіянами кампанію під умовною назвою «Гоніння на церкву». Адже такий наратив давно «закидують» з РФ під виглядом різноманітних ІПСО.