На Вінниччині фестиваль «Янівські вихідні» зібрав велосипедистів, які змагалися на ґрунтовій дорозі

Новини Вінниці / На Вінниччині фестиваль «Янівські вихідні» зібрав велосипедистів, які змагалися на ґрунтовій дорозі

Протягом 19-21 червня у селі Іванів Вінницької області втретє відбувся культурно-мистецький фестиваль «Янівські вихідні». Традиційно він зібрав професійних велогонщиків та аматорів-велосипедистів з усієї України, а також любителів активного відпочинку.

Протягом 19-21 червня у селі Іванів Вінницької області втретє відбувся культурно-мистецький фестиваль «Янівські вихідні». Традиційно він зібрав професійних велогонщиків та аматорів-велосипедистів з усієї України, а також любителів активного відпочинку.

Яскрава концертна програма, гравійні велоперегони «Курна дорога», ретро-заїзд на велосипедах «Le Voyage Vintage», велозаїзди для дітей, майстер-класи та інші події тривали три дні у мальовничому та багатому своєю історією селі, яке ще у минулому сторіччі називали Яневом. До фестивалю долучилося кілька тисяч учасників.

«Фестиваль «Янівські вихідні» безперечно став уже однією із найкращих традицій громади. З однієї сторони, це підтверджує наш великий місцевий потенціал, а з іншої - сприяє соціально-культурному та туристичному розвитку. Також я мрію, що активний відпочинок та спорт стануть невід’ємною частиною життя кожного мешканця», - зазначив голова місцевої громади Михайло Кулик.

Звісно, організатори згадали про історію містечка, адже Янів раніше за Київ здобув Магдебурзьке право, мав свій палац, ратушу, величезний фортечний мур, виняткової архітектури костел і монастир.

«Мрію, щоб найближчим часом буде створений інформаційний продукт, який кожному туристу при в’їзді у Вінницьку область покаже шлях до дивовижних сіл і містечок, що розташовані тут», - пояснив ініціатор та співорганізатор фестивалю Сергій Харчук.

Розпочався фестиваль з гравійної гонки «Курна дорога». Майже 100 велосипедистів з різних куточків України змагалися на витривалість з мінімальними правилами та обмеженнями, долаючи маршрути 75 і 150 км.

«Наша гравійна гонка – це мінімум асфальту, дивовижні краєвиди Поділля, пилюка польових доріг і шалена швидкість – все для максимального сприску адреналіну. Маршрути мали лише 20-25% асфальту, а все решта – ґрунтові дороги. Це під силу лише підготовленим велосипедистам, тому регламент гонки мав кваліфікаційні вимоги до учасників», – розповів співорганізатор фестивалю Ігор Хижняк.

Перемогу у гравійній гонці за чотирма різними категоріями здобули учасники та учасниці з Києва, Миколаєва, Дніпра, Одеси, Вінниці та інших міст України. Зокрема, участь також вперше взяли двоє місцевих мешканців.

У той час, поки велосипедисти змагалися, біля костелу Іванова тривала мистецька акція. Усім бажаючим пропонували розмалювати фарбами величезне біле полотно на стінах бувшого монастиря. Також на фестивалі обговорювали туристичний потенціал Іванова.

«Наявність поруч туристичних «магнітів» як Вінниця і Хмільник - це не конкуренти, а у нашому випадку - зовнішня можливість додатково запросити туриста до громади. Завдання мінімум - запропонувати різні туристичні програми та маршрути на будь-який смак та цільову аудиторію, і головне - розповісти про це з якісною інформаційною кампанією», - коротко резюмує зустріч співорганізаторка фестивалю Анастасія Ланова.

Подій було багато. Вічно смачна янівська ковбаса, яку традиційно готують у Іванові-Яневі уже понад 500 років, стала незмінною «королевою» фудкорду фестивалю та оригінальним подарунком для переможців гравійної гонки. А головне, що фестиваль став черговою цеглинкою до загальної впізнаваності старовинного містечка, які нині є селом, та, як сподіваються організатори, допоможе у створенні умов для розвитку туристичної галузі.

admin

22 червня, 2021