На Вінниччині аграрій "поплатився" за випалювання стерні

Новини Вінниці / На Вінниччині аграрій "поплатився" за випалювання стерні

Нещодавно Державна екологічна інспекція почала рейдові перевірки на предмет спалювання сухої рослинності. Інспектори ДЕІ за останній тиждень оштрафували кілька «паліїв» - на Вінничині, де фермер спалював рештки після жнив.

Нещодавно Державна екологічна інспекція почала рейдові перевірки на предмет спалювання сухої рослинності. Інспектори ДЕІ за останній тиждень оштрафували кілька «паліїв» на Вінничині, де фермери спалював рештки після жнив.

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

«Цьогорічні пожежі на Луганщині обійшлися державі у близько 450 мільйонів гривень. Кошти на відновлення будуть братися з бюджету України, який, зокрема, наповнює кожен з вас. Ці гроші могли б піти на будівництво лікарень, ремонти доріг чи матеріальну допомогу населенню. Але їх витратять на те, щоб ліквідувати наслідки пожежі, яка, ймовірно, і виникла через спалювання трави», - повідомив голова Державної екологічної інспекції.

Також посадовець закликав аграріїв «не палити» заради збереження коштів та здоров‘я.

«Якщо вам дорогі ваші кошти, якщо вам дороге власне здоров’я та майно, відмовтесь від паління рослинності. Є багато інших, безпечніших способів, як її утилізувати. Наприклад, перекопати землю разом з рослинними рештками, таким чином, наповнити її поживними речовинами. Або висипати зібрану суху траву під деревами, щоб зберегти вологість ґрунту», - повідомив пан Мальований.

Він також повідомив, що в Європі утилізація «аграрного» сміття регулюється директивами.

Зазначимо, якщо Вінниччину і згадали в розрізі штафів. То мова скоріше за все йде про перевірку перевірку, яка відбулася в селі Журбинці Козятинського району.

«12 серпня 2020 року спеціалістами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області спільно із працівниками Козятинського районного сектору ГУ ДСНС у Вінницькій області під час проведення рейдових перевірок в с. Журбинці, Козятинського району виявлено факт спалювання післяжнивних решток (стерні) на земельній ділянці сільськогосподарського призначення.

Відносно порушника складено протокол про адміністративне правопорушення за статтею 77-1 КУпАП, згідно якої йому загрожує штраф  від 3060 грн. до 6120 грн», - йдеться в інфомації.

Зазначимо, що  виявили екоінспектори одного порушника, натомість ГУ ДСНС у Вінницькій області щоденно повідомляє про підпали, в тому числі і стерні.

Наприклад, лише 15 серпня рятувальники Вінниччини 20 разів виїжджали на ліквідацію загорянь сухої рослинності. Зокрема, пожежі в екосистемах були ліквідовані в 15 районах -  Бершадському, Гайсинському, Чернівецькому, Іллінецькому, Калинівському, Козятинському, Могилів-Подільському, Мурованокуриловецькому, Погребищенському, Шаргородському, Томашпільському, Тростянецькому, Тульчинському, Тиврівському та Піщанському.

Можливо, екологам варто було працювати разом з рятувальниками і активніше «зберігати» державні кошти, а не лише популяризувати європейський досвід та інформувати про директиви. У разі якщо таких не вистачає то ініціювати їх прийняття.

На головному фото - аграрій з Козятинщині, якого "взяли" екологи за спалювання стерні