Мінрегіон "розсудив": на Вінниччині буде п'ять районів, а центр Північного - Хмільник. Але це не остаточно

Новини Вінниці / Мінрегіон "розсудив": на Вінниччині буде п'ять районів, а центр Північного - Хмільник. Але це не остаточно

Мінрегіон у п'ятницю, 5 червня, повідомив, що направив на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування проект формату майбутніх районів. Як і очікувалось, на Вінниччині пропонується утворити п'ять районів. Але у міністерстві наголошують: це є лише першим проектним документом, "який ще зазнає змін в ході погоджень та попередніх обговорень на рівні Уряду, перед його схваленням".

Мінрегіон у п'ятницю, 5 червня, повідомив, що направив на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування проєкт формату майбутніх районів. Як і очікувалось, на Вінниччині пропонується утворити п'ять районів. Але у міністерстві наголошують: це є лише першим проєктним документом, "який ще зазнає змін в ході погоджень та попередніх обговорень на рівні Уряду, перед його схваленням".

Лише кілька днів тому Вінницька ОДА після численних консультацій та фінального засідання робочої групи відправила до уряду свої пропозиції щодо поділу області на об'єднані райони. На Вінниччині нібито дійшли згоди, що має бути п'ять великих районів: Вінницький, Гайсинський, Тульчинський, Могилів-Подільський та Північний.

Щодо центру останнього, то це вкрай дискусійне питання віддали на розсуд урядовцям. У мінрегіоні "розсудили" і вирішили, що центром має бути Хмільник. У місті майже святкують "перемогу" над Козятином та Калинівкою. Але чи не зарано?

"Мінрегіон спрямував на погодження проект постанови Верховної Ради України щодо майбутніх районів в Україні. Звісно, що цей проект не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані", - прокоментував заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Загалом, багатьом експертам здається дивною "боротьба" за кількість районів та їх центри. Адже, якщо вірити владі, то децентралізація має призвести до фактичного нівелювання такого поняття як райцентр, а сам поділ на райони матиме суто символічне значення.

"Мені дивно, коли в деяких ЗМІ мусується тема кількості районів. На три чи п’ять округів (районів) поділять» Вінниччину?.. Байдуже. При новій системі організації, на рівні округів залишаться лише контролюючі повноваження", - зазначав, зокрема в інтерв'ю NаПарижі колишній голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Сергій Маламура

6 червня, 2020