Марина Порошенко у Вінниці: "Ми постійно будемо поруч і реагуватимемо на всі потреби лікарів" (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Марина Порошенко у Вінниці: "Ми постійно будемо поруч і реагуватимемо на всі потреби лікарів" (ФОТО, ВІДЕО)

Голова Благодійного фонду Порошенка Марина Порошенко 3 березня, побувала у Вінниці. Як голова постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, провела низку зустрічей із медичною спільнотою області.

Голова Благодійного фонду Порошенка Марина Порошенко 3 березня побувала у Вінниці. Як голова постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, провела низку зустрічей із медичною спільнотою області.

Зокрема, Марина Порошенко поспілкувалася з медиками обласної психоневрологічної лікарні імені Ющенка та представниками обласного і міського департаментів охорони здоров’я. Говорили про зміни в організації роботи медзакладів первинного, вторинного та третинного рівнів, пов'язані із реформами - як медичною, так і адміністративно-територіальною та процесом децентралізації.

На Вінниччині, за словами пані Марини, із цим справляються непогано, бо готуватися до реформи почали ще із 2008 року. У Києві ситуація гірша. Та й мережа медичних закладів різного рівня у столиці суттєво складніша та регіональну. 

"Я думаю, що такий обмін досвідом між областями і Києвом допоможе запобігти помилкам під час реорганізації медичних закладів та навпаки - скористатися позитивним досвідом", - каже М.Порошенко.

Вона також нагадала, що повернулася нещодавно з Івано-Франківщини, де зараз вкрай складна ситуація із захворюваністю на COVID-19 та завантаженістю лікарень. До "червоної" зони наближається й Вінниччина. Тому, каже, "ковідну" тему при зустрічах оминути не можна:

"Як і будь-яка людина, я, звісно ж, боюся хвороби, але як медик знаю, що робити, щоб берегтися. Якщо кожна людина буде дотримуватись принципів, які допоможуть зберегти здоров’я: носити маску в місцях скупчення людей, обробляти руки і тримати дистанцію, це допоможе не захворіти".

Стосовно вакцинації, то, на думку Марини Порошенко, хоч не багато і не тієї, на яку чекали, але перші партії вакцини вже потрапили в регіони. Тепер важливо - професійно провести кампанію вакцинації:

"Усі очікували Pfizer, а не індійську вакцину. Якби вчасно внесли передоплату за Pfizer, ми б сьогодні вже мали цю вакцину для українців. Але цього, на жаль, не сталося. І сьогодні ми маємо тільки вакцину індійського виробництва. Щодо того, як переносять люди першу вакцинацію, то, поки що, ніби нарікань немає. Хоча про ефективність її говорити важко, і дуже короткий термін пройшов після перших вакцинацій". 

 

За словами Марини Порошенко, особливу увагу варто було б приділяти, власне, процесу підготовки людини до введення вакцини. 

"Потрібно детально розібратись - кому можна робити, кому не можна, чи можна вакцинувати людину, яка має антитіла, чи можуть бути непередбачувані реакції. Довіра до вакцинації і так зараз дуже низька, а такі негаразди можуть ще більше налаштувати людей на неприйняття вакцинації. Моє переконання як лікаря - обов'язково потрібно працювати з людьми, які готуються до вакцинації, обстежувати їх, проводити необхідні аналізи, щоб розуміти - вакцинувати цю людину чи не вакцинувати. Якщо буде потрібно - розширювати імунологічну службу", - говорить М.Порошенко.

Разом з тим голова Благодійного фонду Порошенка запевнила, що про медиків фонд не забуває. Так, із перших днів поширення вірусу в Україні фонд Порошенка взявся розвозити по регіонах і засоби захисту, і медичне обладнання, й тести для виявлення інфікованих.

"Ця допомога на сьогодні не зупиняється, ми повернулися нещодавно з Івано-Франківська, куди відвезли чотири кисневих концентратори. Думаю, потрібно вивчити ситуацію - яку потребу мають сьогодні вінницькі лікарні, передати цю інформацію до Фонду і ми обов'язково підключимось. Ми постійно будемо поруч і будемо реагувати на всі потреби лікарів", - сказала Марина Порошенко.