Майбутнє Х мікрорайону Вишеньки: афера, «соцпроєкт» чи звичайна забудова?

Новини Вінниці / Майбутнє Х мікрорайону Вишеньки: афера, «соцпроєкт» чи звичайна забудова?

Перед початком будь-якої масштабної житлової забудови у Вінниці до певного спільного знаменника приходять представники міської влади, інвестора та інших структур, дотичних до процесу. Із забудовою Х мікрорайону «Вишеньки» проблеми почалися, ще коли поле біля качатнику між вулицею Келецькою та озером належало Вінницькому району. Наслідком «великого розпродажу» десятків гектарів земель стали сучасні проблеми. Й досі потенційні забудовники не можуть дійти згоди у питаннях виділення ділянок під інфраструктуру. Але найбільш конфліктними можна назвати стосунки з двома ЖБК, які пов’язані з атовцями. Вони не знаходять спільної мови з владою, адже у кожної зі сторін бачення трохи інше.

Перед початком будь-якої масштабної житлової забудови у Вінниці до певного спільного знаменника приходять представники міської влади, інвестора та інших структур, дотичних до процесу. Із забудовою Х мікрорайону «Вишеньки» проблеми почалися, ще коли поле біля качатнику між вулицею Келецькою та озером належало Вінницькому району. Наслідком «великого розпродажу» десятків гектарів земель стали сучасні проблеми. Й досі потенційні забудовники не можуть дійти згоди у питаннях виділення ділянок під інфраструктуру. Але найбільш конфліктними можна назвати стосунки з двома ЖБК, які пов’язані з атовцями. Вони не знаходять спільної мови з владою, адже у кожної зі сторін бачення трохи інше.

«Хаос» у спадок

Спочатку трохи «історії». Ще за радянських часів був запроєктований Х мікрорайон, але його будівництво не розпочалося через розвал «Великого могутнього» та те, що де-юре земля належала до Вінницького району. У другій половині 2000-их тамтешні очільники «роздали» ділянки під сільгоспвиробництво, садибну та багатоповерхову забудову, навіть два паї виділили. Нарізали «клаптиками» без врахування, що десь мають бути дороги та соціальна інфраструктура.

З тих пір кількість власників «шматочків» періодично змінювалася. Деякі з них – громадяни інших держав, приміром Росії та Ізраїлю. Зібрати усіх «до купи», щоб випрацювати єдиний підхід до забудови, було складно. Більш того, на момент передачі території мікрорайону від району до міста на Вишенському полі вже розпочали будувати садиби, і власники ділянок у суді відстояли своє право на такі будинки, які вони хочуть.

Через це міська влада вимушена була постійно корегувати комплексний план забудови, врешті-решт зупинившись на компромісному варіанті з «каскадною» забудовою – пониженням кількості поверхів у бік озера.

Водночас далеко не всіх влаштовує запропоновані мерією ідеї. Деякі забудовники вже збираються реалізовувати відмінні від попередньо узгоджених варіанти. Такий підхід спонукає до «ланцюгової реакції».

З іншого боку неможна на визначеній території будувати більше, ніж розраховано спеціалістами, адже це призведе до колапсу – не залишиться місця для парковок, прибудинкових територій і зон відпочину, амбулаторії сімейної медицини тощо.

Четверта частина

З початку 2019 року дві громадські організації, які пов’язані з ветеранами АТО/ООС, волонтерами та сім’ями атовців, вирішили будуватися на цій території, зазначаючи, що для «своїх» житло буде по пільговій ціні.

За словами голови ЖБК «Захисник-Вінниця» Валентина Ковальського, ідея полягала у тому, щоб забезпечити невеличкими за площею квартирами - до 50 кв. метрів. Пільгова ціна для «своїх» 500 членів кооперативу – це $100/м2 плюс оплата вартості землі та комунікацій. Скільки у підсумкy, нині в кооперативі сказати не можуть. Звісно, аби знизити вартість квадратного метру «пільговиків», загалом планувалось збудувати до 100 тисяч квадратних метрів. З них 25 тисяч забудовник залишає атовцям, тобто четверту частину, а решту продає за ринковими цінами.

Власники половину мікрорайону

Реалізуючи такі наміри, за кілька років атовці викупили кілька ділянок на Вишенському полі. Загалом наразі вони, а це два ЖБК, мають до 8 га. «Кооператори» не заперечують, що володіють половиною усієї землі Х мікрорайону.

Хоча у Вінниці подейкують, що за «вояками» стоять деякі аферисти з іншого міста, а потім багато хто з вкладників може залишитися і без житла, і без грошей, у керівництві ЖБК заперечують будь-які зв’язки з не доброчесними компаніями.  

«Ми тривалий час обирали забудовника, і визначились – це місцева компанія «КаскадБудІнвест», в якій є свої потужності, кар’єр, історія успішної здачі будинків. Саме ця фірма пропонує нам відмінну від затвердженої у мерії концепцію забудови, щоб вмістилося 100 тисяч кв.метрів», - пояснює В.Ковальский.

З цього починаються непорозуміння з місцевою владою по забудові перших двох «кварталів», розташованих нижче так званого качатнику…

Стандартні вимоги

Аби забудова не була хаотичною, у міській раді визначилися з певними критеріями для власників та забудовників, на які тих змушують погодитися. Після аналізу балансу житлової забудови та прибудинкових територій та проїздів в інших мікрорайонах Вишеньки, у мерії наголошують, що всі, хто володіє землею у Х-му мікрорайоні мають 50% площ віддати під інженерну та соціальну інфраструктуру.

«На цій землі, яка має стати комунальною власністю, згодом збудують школу, два дитсадка, вулиці тощо. Також всі забудовники мають приймати участь у співфінансуванні робіт з побудови комунікацій та інфраструктури», - пояснив заступник міського голови Сергій Матусяк.

Як до ЖБК «Захисник-Вінниця», так і до інших забудовників, у мерії існують однакові умови. Принаймні у цьому запевнили NaПарижі. Отже, оскільки ділянка атовців, на якій вони вже хочуть почати будівництво, розташована у середині мікрорайону, то вимоги до них полягають у тому, аби визначити у натурі землю, по якій прокладуть дорогу від сучасної вулиці Келецької до проектної частини вулиці Андрія Первозванного; визначення території під дитсадок та школу, а також визначитися з потенційним інвестором щодо співфінансування створення інфраструктурі. Це певний мінімум для розблокування подальшого діалогу.

Виключення та винятки

Нібито вимоги міської влади коректні. З чим не погоджуються у ЖБК? Як зазначив співвласник ЖБК, голова ГО «ВСВ АТО» Віктор Усаченко, мови про те, що треба віддати 50% землі не було, але «ми готові це обговорювати».

«Не влаштовує те, що у мерії дозволяють будувати лише секції по 7 поверхів за принципом квадрату. У такому разі у квартирах буде погана інсоляція. Ми наполягаємо на іншій конфігурації будинків, спорудженні меншої кількості секцій (лише 25) по 10-12 поверхів. По суті, наша позиція у тому, аби нам дозволили на перших двох ділянках збудувати не 50, а 57 тисяч квадратних метрів житла», - зазначив В.Усаченко.

Також він наголосив на тому, аби усі забудовники Х мікрорайону були у рівних умовах – всі у складчину будували мережі, передавали площі під дороги та співфінансували будівництво дошкільного закладу.

Про рівні умови кажуть також у мерії. Більш того, пояснюють, що дозволивши одному забудовнику збільшити обсяги, спровокують небажані наслідки. По-перше, усі наполягатимуть на збільшенні, а по-друге, порушиться загальний баланс мікрорайону.  

Замість епілогу

«Неофіційно» співзасновники ЖБК заявляють, що хочуть зустрічі з міським головою та у разі, якщо їх вимоги не влаштують, погрожують зібрати сотні атовців на пікет. Проте, принаймні, зі сторони ситуація не виглядає настільки патовою.

Рівні умови є рівні умови. Така основа має стати ключовою на переговорах…