Куди здаватимуть з 1 січня молоко вінницькі селяни? Заводам заборонили його купувати

Новини Вінниці / Куди здаватимуть з 1 січня молоко вінницькі селяни? Заводам заборонили його купувати

З нового року в Україні неважливо чи то в маленьких магазинах, чи в великих супермаркетах, має продаватися молоко лише трьох сортів - екстра-класу, вищого і першого. Справа в тім, що згідно з угодою про асоціацію з ЄС, заводи та підприємства більше не зможуть приймати на переробку молоко другого сорту, тобто те, яке нині купують у селян. На Вінниччині, як повідомили NaПарижі в департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, - 77% саме "домашнього молока".

З нового року в Україні, неважливо чи то в маленьких магазинах, чи в великих супермаркетах має продаватися молоко лише трьох сортів - екстра-класу, вищого і першого. Справа в тім, що згідно з угодою про асоціацію з ЄС, заводи та підприємства більше не зможуть приймати на переробку молоко другого сорту, тобто те, яке нині купують у селян. На Вінниччині, як повідомили NaПарижі в департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, - 77% саме "домашнього молока".

"З січня 2018 року мають набрати чинності зміни ДСТУ, що стосуються сортності молока. Згідно них такого сорту, як другий чи несортового не повинно бути. На Вінниччині за 11 місяці надоєно 727 тисяч тонн молока, з них у домогосподарствах (тобто автоматично другого сорту – ред.) - 560 тисяч тонн. Але частина його йде на власне споживання і на ринки. Молокопереробні заводи прийняли лише 182 тисячі тонн сировини від селян. Два роки тому на підприємства поступало 50% молока від сільськогосподарських підприємств і 50% від домогосподарств. Сьогодні ж картина виглядає інакше 65% на 35%. Збільшення відбулося не на користь селян", - розповіла заступник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Валентина Кирилюк.

 Що робити з 1 січня 2018 року вінницьким селянам, більшість із яких "живуть" за кошти від проданого молока? Чи дійсно заводи будуть купувати молочну сировину у спеціалізованих фермерських господарствах? Сьогодні ці питання залишаються без відповіді…

"Про те, що буде після першого січня, сьогодні ніхто не може чітко відповісти. Але представники молокозаводів, які купують сировину у домогосподарствах населення, зазначають, що поки не готові відмовитися від прийому молока саме у селян", - каже чиновниця.

Посадовець додала, що наступного року акцент буде зроблено на розвиток сімейних фермерських господарств та великих ферм.

 "Вже є зміни до закону "Про фермерські господарства",  які передбачають стимулювання створення сімейних фермерських господарств, що утримують 5 -10 і більше корів. У них буде вироблятися молоко, яке по своїм якостним параметрам відноситиметься до першого класу. Крім того, у держбюджеті передбачено кошти на підтримку великих ферм. Гроші закладені на здешевлення кредитних ресурсів, які будуть використані для будівництва великих тваринницьких комплексів, в тому числі по виробництву молока", - розповіла Валентина Кирилюк.

Нагадаємо, в області три роки діє програма щодо підтримки домогосподарств. Селяни, які утримують п'ять або більше корів, мають право отримати з обласного бюджету компенсацію на придбання доїльних апаратів. Цьогоріч по фінансову підтримку звернулося 500 осіб. Виплачено мільйон гривень, на початку 2018 буде профінансовано ще  - 800 тисяч.

Саша ГРИГОРОВСЬКА