Бібліотечна справа: "три у два", але переїзд після сесії

Новини Вінниці / Бібліотечна справа: "три у два", але переїзд після сесії

Депутатам Вінницької облради пропонують «оптимізувати» бібліотечні заклади. Процес викликаний вимогою мерії обласного центру звільнити приміщення на вул. Соборній. Як власник нерухомості міськрада має право, хоча воно провокує чергові протести та ущільнення книжних фондів.

Депутатам Вінницької облради пропонують «оптимізувати» бібліотечні заклади. Процес викликаний вимогою мерії обласного центру звільнити приміщення на вул. Соборній. Як власник нерухомості міськрада має право, хоча воно провокує чергові протести та ущільнення книжних фондів.

По протоколу

«Складне» питання виноситиметься на березневу сесію облради. Депутатам пропонують ліквідувати науково-медичну бібліотеку, розташовану на вул. Льва Толстого, 11. Її фонди переведуть до універсальної бібліотеки ім. Тімірязєва, де на їхній базі створять окремий медичний відділ.

Дитяча бібліотека ім. Франка, що на Соборній, об’єднується з бібліотекою для юнацтва, яка займає приміщення на вул. Л. Толстого, 22. Після «злуки» цей заклад – обласна бібліотека для дітей та юнацтва - має переїхати у вивільнене приміщення «наукових медиків». З трьох закладів пропонується зробити два.

Очільник управління культури Вінницької ОДА Станіслав Городинський відверто пояснює, що оптимізація стала наслідком потреби у звільненні приміщення на Соборній. Чиновник запевняє, що ті площі, які залишатимуться у бібліотекарів, достатні для збереження книжкових фондів. Штат звісно буде скорочуватися, але виважено…

Вулиця музеїв

Нагадаємо передумови. У минулому році стало відомо, що для єдиного в Україні музею поштової марки ім. Я. Балабана потрібне додаткове приміщення. На сьогодні у кількох кімнатах стенди вміщають менше 1% експонатів. Оскільки музей є складовою глобальної програми Вінниці по туристичній привабливості, то такі заклади влада принципово концентрує на центральній вулиці.  

Міська влада від початку не приховувала, що начебто вважає найкращим варіантом віддати під заклад приміщення на другому поверсі площею у майже 400 квадратних метрів, яке орендує обласна дитяча бібліотека ім. Франка. Заради цього можна і трамвайну зупинку перейменувати – з «бібліотеки Франка» на «музей марки».

Принаймні, про таку долю нині говорять, хоча вже з’являються і інші чутки, на кшталт передачі комунальної нерухомості у приватні руки. Згодом стане ясно, де саме розгорнеться величезна і унікальна експозиція української марки, аналогів якої немає у світі.

Перевести бібліотеку, яка існувала на цьому місці з 1944 року, важко, але у мерії на пошук нової площі обласним чиновникам дали час. Потім його продовжили, а взимку вирішили, що подальше очікування втрачає сенс.

Про «аншлаги»

За великим рахунком, усе відповідає нормам закону. Якщо термін оренди завершився, і власник не бажає її продовжувати, орендар має залишити приміщення, а куди він переїде є проблемою орендаря.

Але є інший бік медалі. Варто нагадати, що понад 80% відвідувачів бібліотеки ім. Франка – маленькі жителі саме обласного центру. Тобто формально заклад завжди обслуговував переважно вінничан, а з області за книжками приїжджають не часто.

Аналогічна ситуація і з бібліотекою для юнацтва. Вона орієнтована для містян. Втім, у Вінниці достатньо власних закладів «міського» підпорядкування, які не пишаються аншлагами. Це об’єктивно. Тому чиновники не бачать проблем для читачів. Якщо вам не зручно буде у новому приміщенні – завітайте до міських бібліотек… Логічно і справедливо.

Ефект бумерангу

Якщо зважити на те, що після публікації на сайті облради анонсу питання, тема «оптимізації» спровокувала інтерес місцевих ЗМІ і жваве обговорення у Facebook, то березнева сесія обіцяє бути «гарячою». Навіть заради принципу «опозиційні» фракції його гальмуватимуть. Не підтримує скорочення закладів і частина провладних  депутатів, щоб не наражатися на критику.

Припускаючи, що рішення чекає фіаско, слід пояснити подальші дії. У мерії мають право розвести руками та зазначити – приміщення за законом має бути звільнено, інше ж вирішуйте самі. Не наша проблема.

Не варто забувати, що у міськраді чудово пам’ятають, як у 2014 році обласні депутати під проводом тодішнього голови Сергія Свитка не погодилися виділити кошти на реконструкцію КЗ «Райдуги», хоча використовували його переважно для обласних заходів, і зал довелося закрити.

Сьогодні змінився склад ради, завдяки децентралізації міський бюджет більш потужний. Тобто ситуація інша, тепер у мерії начебто не помічають, що бібліотеками користуються жителі обласного центру, і «змушують» саме обласну владу самотужки вирішувати: як задовольнити мерію і обласний депутатський корпус та не провокувати черговий конфлікт.  

Олег ВЕРЛАН