Хто з колишніх вінничан отримав «державну дачу» в Конча-Заспі? «Велике виселення» від Зеленського дозволило «розкрити карти»

Новини Вінниці / Хто з колишніх вінничан отримав «державну дачу» в Конча-Заспі? «Велике виселення» від Зеленського дозволило «розкрити карти»

В елітних селищах Конча-Заспа і Пуща-Водиця почався аудит, анонсований президентом Володимиром Зеленським, який сам оселився в одному з маєтків. Для виселення ексчиновників, які орендують там держдачі ще з часів Кучми-Януковича, будуть використовувати формальні приводи: борги за оренду і комунальні послуги, незаконну перебудову будівель і самозахоплення територій. Цю схему вже випробували на декількох віп-жителях.

В елітних селищах Конча-Заспа і Пуща-Водиця почався аудит, анонсований президентом Володимиром Зеленським, який сам оселився в одному з маєтків. Для виселення ексчиновників, які орендують там держдачі ще з часів Кучми-Януковича, будуть використовувати формальні приводи: борги за оренду і комунальні послуги, незаконну перебудову будівель і самозахоплення територій. Цю схему вже випробували на декількох віп-жителях.

Хто проводить ревізію, чи призведе вона до «великого переселення» колишніх і нинішніх посадовців і кому пакувати валізи з’ясовували журналісти LIGA.net. З 2014-го у Києві почали говорити, що «донецьких» у владі замінили «вінницькими». У відповідях, які отримало агентство на запити, достатньо уродженців Донбасу, тому NaПарижі пошукав серед мешканців маєтків, тобто державних дач, тих, хто корінням з Вінниці. Так, такі є…   

Як повідомили LIGA.net у Комплексі відпочинку Конча-Заспа, зараз в елітному селищі живуть близько 200 «ексів» і чинних чиновників. Ось повний список орендарів на 18 травня 2021 року:

Співачку, колишню міністерку, та експарламентарку Оксану Білозір, яка має маєток у селищі, складно прив’язати до «вінницьких» навіть через свата нардепа Миколу Кучера та невістку Ларису Білозір, які родом з Вінниччини.

Інша справа – уродженці регіону. Так, народився у Вінниці 67-річний юрист і дипломат Олександр Чалий. З 1993 року викладацьку діяльність він поєднував з держслужбою у МЗС, а потім перебував на посаді колишнього заступника голови Секретаріату Президента України. О. Чалий - діючий президент Грант Торнтон Україна, а також має дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла України.  

Також у переліку мешканців згадується Матвієнко А.С. Анатолій Сергійович помер у травні 2020 року у віці 67 років. Він - уродженець Бершаді Вінницької області, свого часу очолював кілька партійних проєктів (НДП, УНП «Собор»), був очільником Криму та Вінниччини, а також нардепом п’яти скликань. Ймовірно держдача залишилася у користування рідних.

Усі перелічені особи отримали державну нерухомість та, ймовірно, покращили житлові умови, ще до 2014 року.   

Олег Верлан

25 травня, 2021