Голова Вінницької ОДА В.Скальський: Досі остаточно не відомо, скільки на Вінниччині буде районів або округів

Новини Вінниці / Голова Вінницької ОДА В.Скальський: Досі остаточно не відомо, скільки на Вінниччині буде районів або округів

Попри прогнозоване найближчим часом ухвалення нового законодавства щодо реформи адміністративно-територіального устрою, досі остаточно не відомо, зі скількох районів, або округів, як передбачено відповідним законопроектом, складатиметься Вінницька область. Про це в ефірі телеканалу UA:Вінниця сказав олова ОДА Владислав Скальський.

Попри прогнозоване найближчим часом ухвалення нового законодавства щодо реформи адміністративно-територіального устрою, досі остаточно не відомо, зі скількох районів, або округів, як передбачено відповідним законопроектом, складатиметься Вінницька область. Про це в ефірі телеканалу UA:Вінниця сказав голова ОДА Владислав Скальський.   

"Дуже важко це сформулювати, тому що формулювати це потрібно спочатку на рівні держави, в тому числі прогнозувати видатки, які будуть потрібні для утримання цих префектур. Звичайно, чим менше об’єднаних громад буде контролювати префектура, тим більшою буде увага. Але ми маємо розуміти, що повинна бути ще й ефективність. Дві основні функції майбутніх префектур – забезпечувати законність всіх рішень органів місцевого самоврядування, їх відповідність Конституції. Це не означає, що вони повинні «бити по руках», але вони повинні контролювати. І друга базова функція – координація представництв центральних органів виконавчої влади, які є на території", - зазначив В.Скальський.

Нагадаємо, за пропозиціями Мінрегіону, передбачалось, що Вінниччину поділять на три райони із центрами у Вінниці, Могилів-Подільському та Ладижині. Проект «ідеальної Вінницької області» у серпні опублікував тодішній віце-прем’єр Геннадій Зубко.  

Тоді ж на той час голова Вінницької ОДА Валерій Коровій в інтерв’ю NаПарижі говорив, поділ області на три райони – «не факт».     

Свій законопроект № 2598 про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) Президент В.Зеленський зареєстрував у Верховній Раді 13 грудня як невідкладний.

У пояснювальній записці вказано, що зміни «спрямовані на децентралізацію влади та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування».

Водночас, чимало представників самоврядування уже розкритикували цей законопроект, називаючи його таким, що насправді концентрує владу в руках Президента.

А 19 грудня міський голова Вінниці Сергій Моргунов разом з іншими головами громад та експертами підписав спільну заяву міських, селищних, сільських голів, очільників ОТГ та експертів з питань децентралізації щодо загроз, які містить законопроект №2598.