Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій: «Не факт, що Вінниччину поділять на три райони. Дискусія продовжується»

Новини Вінниці / Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій: «Не факт, що Вінниччину поділять на три райони. Дискусія продовжується»

Кілька тижнів вінничани чекали на зміну керівництва області та візит президента. Чекають і нових місцевих виборів. Особисто голова Вінницької ОДА Валерій Коровій вважає, що спочатку новий склад Верховної Ради підтримає закон про новий адміністративно-територіальний устрій з «примусовим» створенням ОТГ, ліквідацією державних установ і створенням інституції префектів, виконкомів місцевих рад. Лише потім Рада запропонує українцям обирати депутатів та міських і сільських та селищних голів.

Кілька тижнів вінничани чекали на зміну керівництва області та візит президента. Чекають і нових місцевих виборів. Особисто голова Вінницької ОДА Валерій Коровій вважає, що спочатку новий склад Верховної Ради підтримає закон про новий адміністративно-територіальний устрій з «примусовим» створенням ОТГ, ліквідацією державних установ і створенням інституції префектів, виконкомів місцевих рад. Лише потім Рада запропонує українцям обирати депутатів та міських і сільських та селищних голів. 

«Ми подали пропозицію щодо запрошення президента на Інвестиційний форум і День міста»

- Валерію Вікторовичу, останнім часом вінничани пліткували про приїзд В. Зеленського і прізвище нового очільника ОДА. Чи відомо Вам, які кандидатури в Офісі президента вважаються найбільш прийнятними?

- Зазвичай плітки не коментую, але відслідковую. На посаду голови облдержадміністрації людину призначає президент України за поданням очільника уряду. Голова ОДА діє на період повноважень президента. Далі можливі три варіанти – звільнення, виконання обов’язків або перепризначення.

На сьогоднішній день я працюю на посаді голови ОДА. Відверто скажу, що в мене немає офіційної інформації відносно тієї чи іншої особи, яка претендує на цю посаду. Як людина, яка працює у виконавчій гілці влади, не хотів би коментувати чутки, які штучно запускаються окремими «політтехнологами».

- Чи спілкувалися Ви особисто із Володимиром Зеленським?

- Ні…

- Коли чекати на візит першої особи?

- Ми подали на Офіс президента пропозицію, в якій запросили главу держави, зокрема на Інвестиційний форум і День міста. Це 13-14 вересня. Є стандартні процедури, за якими ми працюємо з ОП. Власне, в рамках цих процедур приймається і рішення про приїзд. На сьогоднішній день попередніх рішень з цього приводу немає.

Два тижні тому опрацьовувалося питання щодо участі президента у заходах, присвячених 15-ій річниці створення Повітряних сил ЗСУ. Але за тиждень підтверджень щодо приїзду не було, а через «витік» інформації та її «домислення» з’явилося підґрунтя для роздмухування чуток.

 

«В Україні відсутні підрозділи на кшталт колишнього «стройбату» чи військових частин цивільного захисту»

- Вони додали оптимізму та наснаги деяким місцевим політикам. Окремі навіть згадали про ліквідацію наслідків вибухів на військовому арсеналі під Калинівкою та те, що не всім постраждалим допомогли. Можна казати, що жодна нова перевірка не виявить там порушень?

- У 2017 році з держбюджету було виділено і реально профінансовано 35 млн грн. Це кошти з резервного фонду, які пішли на весь комплекс робіт, пов'язаний з відновленням. Вони витрачені на майже 5 тисяч металопластикових вікон, дахи тощо. Разом з тим, з місцевих бюджетів виділено майже 20 мільйонів. У минулому році для виплат компенсацій по додаткових реєстрах, тобто людям, які купувати будматеріали за власні кошти, і ці факти були заактовані, ще витрачено 5 мільйонів.

Зрозумійте, з тих пір кожного разу після дощу чи вітру приходять люди і запевняють, що пошкоджено майно внаслідок вибухів. Деякі люди і «політики» думають, що бюджетні кошти носять в мішках і роздають тим, хто сподобався, забуваючи про те, що це гроші платників податків. Є чітко визначені процедури, які унеможливлюють спрямування грошей за нецільовим призначенням.

На превеликий жаль, після звернень треба уважно перевіряти всі факти. За цей час були різні випадки. Наприклад, за результатами першого обстеження у будинку пошкоджено одне вікно, а за кілька тижнів обстеженням фіксується, що «вилетіло» ще два вікна. Або спочатку вилетіло два листа шиферу, а потім немає десяти…

- І люди вимагали компенсації чи заміни за «новими обставинами»…

- Так. Люди були не задоволені. Я питав, чим? Мені пояснили - несправедливістю. У сусідки вилетіло вікно – їй поставили нове пластикове, а в кого цілі вікна – залишилися старі дерев’яні. 

Базова проблема в Україні полягає в тому, що діюча система надання допомоги або ліквідації наслідків таких ситуацій занадто забюрократизована. Аби використати в межах закону гривню, яка надходить на ремонт даху, треба узгодити виділення коштів у трьох міністерствах, зробити проект, роботу, заактувати і лише потім профінансувати. В резервному фонді не передбачено пряме виділення коштів як фінансової допомоги.

Я був у Павлівці, що поруч з арсеналом, коли ще літали снаряди, спілкувався з людьми і розумію їх психологічний стан. Вони бачать руйнування і починають відновлювати самотужки і зразу. Що тоді відбувалося?..  Рятувальники стали розміновувати територію, а допомога житлового сектору на державному рівні не передбачалася. В Україні відсутні підрозділи, які цим займалися, на кшталт колишнього «стройбату» чи військових частин цивільного захисту, які могли б відремонтувати будівлю.

Весь тягар відповідальності, зокрема і негатив, ми вимушені були брати на себе. При цьому, коли почали відновлювати і ще не потратили ні копійки, а вже контролюючі органи перевіряли, як використовуються кошти.

Саме тоді ми зробили висновки і прийняли окреме положення на рівні області щодо створення матеріального резерву і відновлення складських приміщень для зберігання того, що може знадобитися під час будь-якого стихійного лиха. Перш за все будматеріалів. Наразі можемо пишатися налагодженою системою.

Приміром, цього року на складах зберігається 10 тисяч листів шиферу. Коли виникла надзвичайна ситуація зі шквальним вітром у Тульчинському, Томашпільському, Шаргородському та Чернівецькому районах, на другий день постраждалим ми доставляли шифер. Деякі контролюючі структури дізнались про це тільки згодом.

Розумію, що перед кожними виборами намагаються спекулювати на темі наслідків, але при наданні матеріальних ресурсів спочатку треба перевірити цільове призначення і узаконити кожну операцію. Перевіряли нас достатньо. Будь ласка, виникне потреба нехай ще перевірять.  

 

«Спиртове виробництво у Тростянці лобіюється певними структурами за межами Вінниччини. Це тема для окремої серйозної розмови і розслідування, зокрема ДБР»

- Попри тривале намагання обласної влади зупинити роботу Тростянецького спиртзаводу, який забруднював навколишнє середовище, підприємство працювало. Більш того, менеджмент відверто ігнорував приписи. На яку «волохату лапу» опирається керівництво заводу?

-  Наразі завод не працює. Є рішення комісії з надзвичайних ситуацій, яке я підписав. Але. за оперативною інформацією, закуповується меляса для запуску виробництва. Відкрито кримінальне провадження щодо невиконання рішення комісії. Справа розслідується Слідчим управлінням ГУНП під процесуальним керівництвом прокуратури області.  Завод, як пам’ятаєте, тривалий час працював попри заборону, хоча заміри екологів показали понаднормове перевищення шкідливих речовин від 6 до 9 разів.

Ми подали заяву в суд на профільний департамент МінАПК по скасуванню дозволів на викиди для спиртзаводу. Я переконаний, що вирішувати проблему треба, перш за все, враховуючи екологічні питання. Є технології, які дають можливість забирати шкідливі речовини і, відповідно, те, що призводить до смороду. Але потрібні фінансові вливання…

Але що робить на держпідприємстві приватна структура, яка себе називає інвестором, виробляє продукт, що й призводить до смороду? У всіх спиртових заводів Вінниччині ліквідований статус юридичної особи. Вони є структурними підрозділами концерну «Укрспирт». Мої неодноразові намагання додзвонитися до керівництва концерну для з’ясування ситуації закінчилися нічим. З їхнього боку є звичайне ігнорування проблеми.

За нашою оперативною інформацією, під час блокування місцевими мешканцями під’їзних шляхів до заводу, окремі мілітаризовані угрупування із Західної України хотіли приїхати на розборки у Тростянець, чомусь гадаючи, що на Вінниччині йде рейдерське захоплення підприємства. Їм пояснили, що біля прохідної стоять тростянчани і їхні діти…

Цілком очевидно, що виробництво лобіюється певними структурами, які знаходяться за межами Вінниччини. Це тема для окремої серйозної розмови і розслідування, зокрема ДБР. Але, я переконаний, що спиртзаводи повинні бути приватизовані. Якщо їх продадуть під конкретні інвестзобов’язання, Вінницька область отримає колосальний позитивний ефект.

Поки не буде приватизації, ми будемо свідками нищівної експлуатації держмайна з порушенням всіх норм екологічного законодавства. Всі чудово розуміють, що коли інвестор «входить» на держпідприємство, йому потрібно якнайшвидше повернути вкладене і заробити, не звертаючи уваги на комплекс проблем.  

 

«Спекулятивний капітал при певних умовах здатний стрімко виходити з України, провокуючи обвал гривні»

- Через продаж державних облігацій підтримується відносно низький курс долара. Подорожчає він восени, адже у держбюджеті закладено, що до кінця року «зелений» має коштувати понад 29 гривень?

- Проаналізувавши ситуацію на валютному ринку, ми побачимо, що Україна не отримала кредит МВФ. Але потрібно обслуговувати як зовнішні, так і внутрішні фінансові зобов’язання. Міністерство фінансів вдалося до випуску облігацій внутрішньої держпозики, які номіновані у гривні, зі 16% річних.

Цінні папери стали дуже привабливим інструментом для так званих інвесторів. Переважно це іноземні фінансисти-спекулянти. Ніде в Європі таких дорогих інструментів з 16% не зустріти. Ці фінансисти на міжбанку продавали долари і євро, натомість купуючи за гривні облігації у великих масштабах. Як тільки уряд утримується від продажу, долар дорожчає.

Є дуже великі ризики зворотної тенденції. Від штучного зниження курсу долару страждає український експортер, недотримуючи валютної виручки, і держбюджет через зменшення обсягів надходжень від митниці. Так виникає дефіцит коштів, який знову ж таки спонукає уряд запозичувати їх. Ситуація дещо нагадує фінансову піраміду.

З початком закупівель газу гривня послабиться. Окрім того, у вересні час виплачувати частину зовнішнього боргу, що теж негативно вплине на курс нацвалюти. Чого очікувати? Наскільки критичною буде ситуація залежить від злагодженої політики НБУ і Мінфіну, а також політики нового уряду в цілому. Я вважаю, що міністерству треба йти на зменшення відсотка за облігаціями.  

Якщо будуть створені умови для стимулювання входження інвестицій, приміром через велику приватизацію, то можна надходженнями компенсувати ризики. Інакше спекулятивний капітал за певних умов здатний стрімко виходити з України, провокуючи обвал гривні.

Стабілізувати процес можна і за рахунок зняття мораторію на продаж землі. При прийнятті такого рішення ми побачимо крок, який дозволить швидко збільшити інвестиції в Україну. Можна припустити, що у новому складі Ради підуть на відмову від мораторію.

 

«До питання призначення місцевих виборів повернуться після голосування за новий закон про адміністративно-територіальний устрій»

- Наскільки реально до весни 2020-го завершити процес об’єднання громад?

- За наявною у мене інформацією, підготовлена нова редакція закону про адміністративно-територіальний устрій. Його у першу чергу у вересні мають розглядати парламентарії. Відповідно, по Вінницькій області планується затвердити або 68, або 61 ОТГ. Не на добровільних засадах, як раніше… Відповідно до закону.

- Тобто примусово?

- Звісно. Щодо районного поділу області йде дискусія. Не факт, що Вінниччину поділять саме на три райони.

Я вважаю, що прийняття закону - це правильний крок, який дасть можливість подолати недоліки на регіональному рівні, що нині існує. Я маю на увазі «суміш» ОТГ із сільськими радами в районах. 

Із появою закону будуть підстави для виборів в ОТГ, райрадах, тощо. Зокрема, після внесення змін у закон про місцеве самоврядування мають дати можливість радам створювати виконкоми. За таким сценарієм, враховуючи новий бюджетний рік, який починається з січня, можна очікувати, що вибори призначать у грудні 2019-го чи березні 2020 року. Але виникає безліч питань. Потрібно ліквідовувати РДА, вирішувати з якого бюджету фінансувати районні лікарні, ЦНАП. На це потрібен час. Отже зачекаємо на рішення нового депутатського корпусу.

- Чим плануєте зайнятися у разі звільнення з посади – бізнесом, політикою чи відпочинете?

- Поки нічого не планую…

- Що з власних планів не встигли зробити на посаді голови ОДА?

- Нещодавно ми проводили невеличкий аудит, оцінюючи, що зробили, а що ні. Ми рухалися за принципом формування базових пріоритетів, залучення інвестицій. В галузі охорони здоров’я ніхто не міг повірити, що нам вдасться відкрити хірургічний корпус «Пироговки». Його відкрито. По деяких медзакладах не виконали все, що хотіли, але рухаємося у правильному напрямку. Фактично по всіх галузях ми зробили крок вперед і не зупиняємося. 

Дуже хотіли змінити підходи до роботи самої облради. Пам’ятаєте, як запропонували депутатам облаштувати на першому поверсі адмінбудівлі  великий «прозорий офіс» (замість їдальні, - прим. авт.). Але не знайшли підтримки у депкорпусу. Втім, хоча б ліфт для людей з обмеженими можливостями, встановили.

На жаль, облрада не підтримала ОДА у питанні створення комунального закладу «Центр культурних ініціатив». Проведення таких фестивалів як TulchinOperafest вже нелогічно готувати лише оргкомітетом. До таких заходів потрібно готуватися протягом всього року, включаючи залучення позабюджетних коштів і колективів артистів.

Нині Вінниччина є лідером у питаннях регіонального розвитку. Наведу деякі показники, Приміром, 20% річного приросту промислового виробництва, що є найкращим результатом в Україні. Його досягнуто за рахунок кількох проектів – UBC Group, Delphi, Kness, Barlinek, що реалізувалися протягом останніх 3-4 років.

В аграрному секторі ми додали 15%. Один з найкращих показників в країні. Проект МХП дозволяє на 26% наростити обсяги тваринництва. 60% інвестицій області направлені в галузь АПК. Такі обсяги пояснюються створенням конкурентних умов, рівного доступу на відміну від інших регіонів.

У роздрібному товарообороті приріст склав 18,8%, хоча індекс цін є найнижчим в Україні. Ці показники характеризують розвиток регіону протягом останніх років.

 

«На ринку зараз появилася низка фірм, які блокують тендери, а потім шантажують. Через «впливових» людей вони пропонують домовлятися»

- Ключовим вважається показник ремонту доріг. З них уже так жартують…

- Звісно, можна казати, що повільно ремонтуються дороги. Хоча, якщо порівнювати якість доріг у Вінницькій і Хмельницькій областях, то ми однозначно виграємо.

Хочу зазначити, що загалом у 2,3 рази збільшилися обсяги будівельних робіт. Знову ж таки це найкращий показник. В тендерах на будівництво в нас беруть участь до 10 компаній, а у сусідів – дві-три. Хоча змушений визнати, що ми стикаємося із шаленим тиском з боку АМКУ, який відверто блокує проведення багатьох тендерів через інколи безглузді скарги одного з учасників за години до закінчення терміну оскарження. Скарги розглядають місяцями, їх відхиляють, але час втрачено. Це не дозволяє саме влітку за сприятливої погоди ремонтувати дороги.

Більше того, на ринку зараз появилася низка фірм, які блокують тендери, а потім шантажують. Через «впливових» людей вони пропонують домовлятися. Я у таких випадках раджу звертатися відразу до НАБУ.

- Скільки тендерів так вдалося заблокувати?

- Більше десятка. Звісно, ми воюємо… Проте є проблеми. Наприклад, з ремонтом дороги біля Шпикова Тульчинського району. Із великими зусиллями ми знайшли 5 млн грн на роботи, а ці «аферисти» за годину до завершення терміну оскарження встигли його заблокувати. Місцеві мешканці страждають, але це бюджетні кошти і ми маємо дочекатися погодження.

- Нещодавно, перед самим початком сезону полювання над Згарським заказником літав вертольот, з якого стріляли по птахах. Інцидент дав підстави критикувати владу. Безпідставно?

- Мене дуже дивує, що українці начебто доволі освічена нація, але інколи люди не розуміють простих речей. Перед початком сезону полювання на дичину у Літинському районі з вертольота стріляли по гусях. Так? Владі про це відомо.

Хочу зазначити, що відкрито кримінальне провадження, встановлено особи «стрілків». Але саме цікаве – це коментарі у соцмережах. Один дописувач задавався питаннями: де губернатор, де керівник поліції? І чому «він не повісився?», «чому він не застрелився?». Таке враження, що голова облдержадміністрації має МіГ-29, щоб під час полювання облітати угіддя і «збивати» вертольоти, з яких браконьєри вирішили стріляти з рушниці.

Давайте дивитися на речі логічно. Не чергуватиме начальник поліції чи голова ОДА в кущах, де колись щось має статися. Проте критикувати в нас дуже люблять.      

Цей суспільний «психоз», націлений на дискредитацію органів, може дуже дорого обійтися країні. Обійтись хаосом… Ми всі повинні розуміти, що у разі продовження дискредитації державних інституцій, їх місце займуть інші «інституції», де розбираються не по закону, а «по поняттях». Саме це треба дуже добре розуміти всім тим, хто каже про свою любов до держави Україна.

Ми перебуваємо на дуже цікавому етапі свого розвитку. Державні інституції потрібно критикувати, але це не означає – дискредитувати, принижувати. Особливо ті, які свого часу утримали ситуацію в регіоні. Можу ще раз нагадати 2014-15 роки, коли ввечері було страшно вийти на вулицю, коли в облдержадміністрації ніхто працювати не хотів, коли криміналітет підняв голову, коли у бюджеті грошей не було, а кожен день покришки палили і дороги перекривали… Тоді нам вдалося утримати ситуацію, отже не треба її розхитувати.