Мер Вінниці Сергій Моргунов підписав заяву про загрози «децентралізації від Зеленського»

Новини Вінниці / Мер Вінниці Сергій Моргунов підписав заяву про загрози «децентралізації від Зеленського»

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов разом з іншими головами громад та експертами значиться серед понад півсотні підписантів спільної заяви міських, селищних, сільських голів, очільників ОТГ та експертів з питань децентралізації щодо загроз, які містить законопроект №2598. Ним, нагадаємо, Володимир Зеленський пропонує внести зміни до Конституції стосовно децентралізації.

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов разом з іншими головами громад та експертами значиться серед понад півсотні підписантів спільної заяви міських, селищних, сільських голів, очільників ОТГ та експертів з питань децентралізації щодо загроз, які містить законопроект №2598. Ним Володимир Зеленський пропонує внести зміни до Конституції стосовно децентралізації.

У заяві, текст якої сьогодні було опубліковано на сайті Українського кризового медіацентру, її автори стверджують, що хочуть «привернути увагу Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, послів країн великої сімки в Україні, представників ЄС в Україні та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості до загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проекті Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» №2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий».

Насамперед підписанти заяви висловлюють стурбованість щодо закритості процесу підготовки законопроекту. Кажуть, що готувався документ без участі представників місцевого самоврядування, їх асоціацій, організацій громадянського суспільства та широкого кола експертів.

Автори заяви закликають керівництво держави:

«Не допустити поспішного голосування за законопроект №2598; провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозиції до проекту конституційних змін щодо децентралізації з урахуванням думки лідерів місцевого самоврядування та експертів».

На думку представників самоврядування, запропоновані законопроектом №2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, навпаки містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та «надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента».

У тексті заяви наведено стислий аналіз загроз для місцевої демократії у випадку ухвалення законопроекту.

«Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо», - йдеться у заяві.

Наразі під заявою значиться 55 підписів голів громад та експертів, але вона відкрита до підписання.

Ознайомитись з повним текстом заяви можна за посиланням.