Голова Вінницької облради пропонує попросити в парламенту грошей на фінансування районних рад

Новини Вінниці / Голова Вінницької облради пропонує попросити в парламенту грошей на фінансування районних рад

Нещодавно глова обласної ради Вячеслав Соколовий зустрівся з головами районних рад Вінниччини та обговорив питання передачі закладів освіти, охорони здоров’я, культури, спорту з районної у комунальну власність новостворених громад.

Нещодавно глова обласної ради Вячеслав Соколовий зустрівся з головами районних рад шести новостворених районів Вінниччини Анатолієм Бешлеєм (Жмеринська райрада), Василем Неборецьким (Тульчинська райрада), Віталієм Савчуком (Гайсинська райрада), Юрієм Слабчуком (Хмільницька райрада), Іваном Телеватюком (Могилів-Подільська райрада) та Ігорем Шутаком (Вінницька райрада).

Самоврядці обговорили питання передачі та фінансування закладів освіти, охорони здоров’я, культури, спорту з районної у комунальну власність новостворених громад.

Про це повідомляє пресслужба обласної ради.

У зв‘язку з децентралізацією і скороченням кількості районів з 27 до 6 виникають питання, хто отримає у «спадок» соціальну інфраструктуру, і за чий рахунок вона буде утримуватись.

Зазначимо, що Стаття 64-1 Бюджетного кодексу України значно обмежує доходи загального фонду районних бюджетів і, фактично, унеможливлює утримання з 1 січня 2021 року апаратів райрад за рахунок таких фінансових ресурсів. Тобто потрібне додаткове фінансування з Державного бюджету.

Така ж ситуація складається і з фінансуванням установ та закладів районного рівня, які мають надавати населенню гарантовані державою соціальніі послуги.

Перехідний період триватиме до 1 липня 2021 року, коли ці заклади мають бути передані громадам в обов`язковому порядку.

Крім того, необхідно буде й забезпечити видатки на ліквідацію закладів, які громади не приймуть.

Як зазначають у пресслужбі Вінницької обласної ради, «після активного обговорення проблемних питань Вячеслав Соколовий наголосив, що процес децентралізації передбачає передусім не ліквідацію соціально значимих установ, а, навпаки, наближення всіх необхідних послуг до населення, і саме цим принципом потрібно керуватися у своїй роботі і облраді, і в районних радах».

Результатом засідання стало рішення щодо підготовки методичних рекомендації для районних рад Вінниччини з питань передачі закладів освіти, охорони здоров’я, культури, спорту з районної у комунальну власність новостворених громад. Крім того, вирішено створити робочу групу, яка займатиметься безпосередньо питаннями медичних закладів.

Вячеслав Соколовий також запропонував направити звернення до Верховної Ради України щодо врегулювання питання фінансового забезпечення функціонування районних рад через внесення законодавчих змін до Бюджетного Кодексу України.