Фінал скандалу з Вінницькою ЦПЛ: комісія виявила порушення та рекомендувала райраді робити висновки

Новини Вінниці / Фінал скандалу з Вінницькою ЦПЛ: комісія виявила порушення та рекомендувала райраді робити висновки

Гучна історія зі скаргами близьких «ковідних» пацієнтів Вінницької райлікарні, які купували ліки, майже добігла до фінішу. У департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА надали NaПарижі висновки перевірки комісії стану надання допомоги хворим у закладі. Проте остаточне рішення щодо певних дій має приймати власник лікарні – районна рада.

Гучна історія зі скаргами близьких «ковідних» пацієнтів Вінницької райлікарні, які купували ліки, майже добігла до фінішу. У департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА надали NaПарижі висновки перевірки комісії стану надання допомоги хворим у закладі. Проте остаточне рішення щодо певних дій має приймати власник лікарні – районна рада.

Нагадаємо, про те, що у Вінницькій ЦРЛ пацієнтів змушували закуповувати ліки самим, утримуючи при цьому на своєму рахунку кошти, виділені для боротьби з коронавірусом на всю Україну повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі ток-шоу «Право на владу».

Директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Ольга Задорожна в середині жовтня заявила про початок роботи спеціальної комісії, яка має з’ясувати ситуацію у закладі, який є одним з опорних в області та найбільш завантаженим.

Як зазначила NaПарижі О.Задорожна, факт, що родичам «ковідних» хворих дають вказівки самим купувати медикаменти, підтвердився під час візиту голови Національної служби здоров’я (НСЗ) Андрія Віленського до Вінниці 13 жовтня.

Зазначимо, перевірка проводилась 20-23 жовтня. Публікуємо надану департаментом інформацію без змін та корекції:

«Висновки комісії:

1. Зауважень до дотримання протоколів та алгоритмів лікування пацієнтів з COVID-19, затверджених МОЗ України лікарями Вінницької ЦРЛ немає.

2. Лікарня готувалась до відкриття, як ковідна лікарня 1 черги 1 хвилі з 03 квітня 2020 року по 28 квітня 2020 року (на 2 тижні, як стверджує керівник закладу).

3. До підготовки лікарні для надання медичної допомоги пацієнтам з підтвердженим діагнозом та підозрою на COVID-19 були мобілізовані не тільки власні ресурси лікарні, а всі можливі джерела фінансування, кадрові ресурси та медичне обладнання з інших закладів.

4. Середній термін перебування хворого на ліжку по закладу більший ніж середній по області та потребує зменшення (13.4 по Вінницькій ЦРКЛ, 10,4 по МКЛ №1, 9,0 по області – ковідні ліжка)

5. При достатній загальній кількості апаратів ШВЛ (18 шт.) фактично в режимі СРАР можуть працювати лише 5 апаратів, 2 з яких в ремонті., що є недостатнім. Це говорить про нераціональну політику адміністрації в напрямку покращення бази медичного обладнання, в першу чергу реанімаційного.

6. На рахунках закладу є достатня кількість коштів з НСЗУ, яка має покривати видатки на лікарські засоби для пацієнтів. На день перевірки на рахунках знаходилось 3 959,7 тис. грн «ковідного» пакету та 8 037 тис. грн. по іншим пакетам. Але реєструються чисельні звернення пацієнтів та їхніх родин щодо закупівлі лікарських засобів за власні кошти.

7. Потребує доопрацювання зі сторони адміністрації закладу питання по визначенню розміру доплат медичним працівникам за роботу в COVID-19 до 300% (на даний час доплата лікарям становить 192,7%, медичним сестрам – 205,5%, молодшим медичним сестрам – 169,1%). Також відмічається диспропорція в розмірі заробітної плати керівників (43 539 ,81 грн.) та лікарів (8 843,98 грн.), в тому числі за роботу в ковіді (керівники - 33 539,79 грн., лікарі – 17 039,22 грн.).

8. Під час заборони планової госпіталізації пацієнтів на виконання постанови КМУ від 22 липня 2020 року №642 та окремих Розпоряджень Керівника робіт з ліквідації державного рівня щодо віднесення м. Вінниці та Вінницького району до «помаранчевої» зони в закладі продовжувалась планова госпіталізація у Вороновицьку філію.

9. З метою повної оцінки фінансової діяльності закладу рекомендовано органу управління закладом – Вінницькій РДА та Вінницькій РР ініціювати здійснення незалежного фінансового аудиту у 2020 році».