Після галасу у соцмережі на Вінниччині прокуратура ініціювала розслідування факту рейдерського захоплення цукрозаводу

Новини Вінниці / Після галасу у соцмережі на Вінниччині прокуратура ініціювала розслідування факту рейдерського захоплення цукрозаводу

Після заяви у Facebook директорки ТОВ «Іллінецький цукровий завод» Юлії Десюк та поширенні її інформації у ЗМІ щодо спроби рейдерства відносно підприємства, у Вінницькій обласній прокуратурі організували перевірку фактів. Наразі вже відкрито кримінальне провадження.

Після заяви у Facebook директорки ТОВ «Іллінецький цукровий завод» Юлії Десюк та поширенні її інформації у ЗМІ щодо спроби рейдерства відносно підприємства, у Вінницькій обласній прокуратурі організували перевірку фактів. Наразі вже відкрито кримінальне провадження.

«На даний час ми володіємо достатньо обмеженою інформацією стосовно того, які саме угоди в ланці цих дій, носять чисто кримінальний характер, тому нікого особисто із посадових осіб, що приймали участь в укладанні угод, до певного часу і визначення обставин не звинувачуємо. Одне знаємо точно, що ані Лілія Ігорівна Кучинська, ані Анатолій Ігорович Кучинський не надавали і не уповноважували нікого здійснювати продаж часток в підприємствах ТОВ “Гарантінвест” та ТОВ “Іллінецький цукровий завод”. До того ж беззаперечним фактом на даний момент являється те, що Лілія Кучинська на момент підписання довіреності перебувала за кордоном, де постійно проживає, тому абсолютно точно не могла підписувати на території України жодних документів. До того ж і Лілія, і Анатолій із родини цукровиків, гідні послідовники свого батька Ігора Степановича Кучинського, який майже двадцять років назад зупинив знищення підприємства та відродив його», - зазначила 28 листопада у соцмережі Юлія Десюк.

За її словами, менеджмент підприємства про ситуацію із зміною складу засновників дізнався 26 листопада 2020 року випадково, і це стало «абсолютною несподіванкою, шокувало і не допомагало тверезо і швидко приймати вірні рішення, і обирати правильний шлях».

«Тим часом шахраї не гаяли часу і продовжили втілювати свій план у життя. І вже 27 листопада 2020 року до Реєстру були внесені зміни директорів обох підприємств, при чому достатньо цікавий факт - на одну і ту саму людину, певного Удовенка Сергія Анатолійовича. Новий “директор” поспішив одразу переоформити себе у банківській установі, а також пізніше ввечері ми виявили спробу злому нашого серверу, що вдалось попередити. Все це наводить на думку, що основна мета шахраїв - швидкий перепродаж майна підприємств, а можливо і декілька разів. І в усьому цьому найгірше те, що особи, причасні до цього злочину, точно не мають жодного наміру зберегти наш славнозвісний завод! Їх мета - знищення підприємства, розпродаж його на металолом, розривання на частки і миттєве збагачення, що за роки незалежності України було зроблено з переважною більшістю цукрових заводів», - пояснила директорка.

Вона звернулася до правоохоронних органів, які здійснюють цілодобовий патруль підприємства.

Після розголосу «історії» 4 грудня у Вінницькій обласній прокуратурі вказали, що, систематично здійснюючи моніторинг та аналіз інформаційного простору, повідомлень про кримінальні правопорушення та інші порушення закону, дізналися про ситуацію в Іллінцях.  

Мова йде про спроби протиправного заволодіння майном ТОВ «Іллінецький цукровий завод» шляхом вчинення фіктивних правочинів та реєстраційних дій із використанням документів, які містять недостовірну інформацію, що призвело до незаконного відчуження на користь третіх осіб права власності деяких фізичних осіб на частку майна підприємства.

«У подальшому, прокурорами перевірено опубліковану інформацію шляхом її співставлення з даними державних реєстрів, в результаті чого встановлено факт відсутності серед засновників  ТОВ «Іллінецький цукровий завод» однієї з ймовірно потерпілих осіб, що свідчить про достовірність інформації та наявність в діях певних осіб ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 206-2 КК України, тобто протиправне заволодіння майном підприємства.

У зв’язку із зазначеним, прокуратурою вжито заходи реагування шляхом внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, передбачене 206-2 КК України», - зазначається у релізі прокуратури.