Амбітно та занадто дорого: «Алею 12,7 км» мер Вінниці Моргунов назвав «проєктом на десятиріччя» (ФОТО)

Новини Вінниці / Амбітно та занадто дорого: «Алею 12,7 км» мер Вінниці Моргунов назвав «проєктом на десятиріччя» (ФОТО)

У Вінниці нарешті продемонстрували, якою сьогодні бачать майбутню «Алею 12,7 км». Мова йде про прогулянкову зону на лівому березі Південного Бугу з півночі до півдня міста – від Меморіалу Визволення до дамби Сабарівської ГЕС.

У Вінниці нарешті продемонстрували, якою сьогодні бачать майбутню «Алею 12,7 км». Мова йде про прогулянкову зону на лівому березі Південного Бугу з півночі до півдня міста – від Меморіалу Визволення до дамби Сабарівської ГЕС.

Виставку щодо планів організували у хабі «Місто змістів». Так, цікаво. Автори недаремно попрацювали з комп’ютерною графікою, підрахували, що на реалізацію реально чудових «родзинок» потрібні десятки мільйонів гривень та розписали план впровадження задумів, а також навели приклади з реалізації подібного у китайському 10-мільйонному Шеньчжені, де виробляють більшість смартфонів.    

 

Що ще вразило журналіста NaПарижі? Кілька підвісних мостів, зокрема на Кемпу, підвісні над річкою доріжки там, де фізично алею складно «провести» суходолом, масштабність… Це такий політ фантазії, який, що напевно розуміють і його автори, нереально реалізувати найближчим часом.

До речі, це визнав і мер Вінниці Сергій Моргунов, який теж завітав на виставку.

«Це бачення команди фахівців з просторового розвитку, які працювали над цією темою відповідно до наших стратегічних пріоритетів до 2030 року. Скажу відверто: ідеї цікаві і разом з тим дуже амбітні. Але мрії мають трансформуватися в цілі. Це масштабний і довготривалий проєкт – мінімум на десятиліття», - зазначив міський голова.

Фактично він визнав, що автори пофантазували, створили цікаві картинки, але складно навіть уявити, дивлячись на орієнтовний кошторис вартості робіт, коли можна збудувати хоча б частку… Як очільник міста, Сергій Моргунов чудово розуміє, що Вінницю чекає складний час, адже наслідки коронакризи та відсутність лобі на найвищому рівні відчуватимуться ще багато років.

Так це ж плани на 2030-і – скажуть оптимісти. Коли ми сьогодні плануємо «зовнішній вигляд» на далеке майбутнє, чомусь пригадується нещодавно знайдена у парку Дружби народів капсула часу «від комсомольців», які були переконані, що відкопають її вже при комунізмі… Адже ж помилялися ті, хто закопував.

Тому можливо, фахівцям з просторового розвитку варто зупинятися на більш прозаїчних проектах, які, приміром, бюджетним коштом та позабюджетними надходженнями реалістично втілити у життя протягом наступних 5 років?

А загалом презентація цікава. Подивитися її в деталях можна за посиланням.

Олег Верлан

3 грудня, 2020