До Вінницької міськради повертаються протести. Зменшення «земельного податку» вимагають переважно пенсіонери, які його не платитимуть (ФОТО)

Новини Вінниці / До Вінницької міськради повертаються протести. Зменшення «земельного податку» вимагають переважно пенсіонери, які його не платитимуть (ФОТО)

Вранці 30 серпня під стінам будівлі Вінницької міськради декілька десятків місцевих активістів, переважно літнього віку, протестують проти підвищення «земельного податку». Акцію «приурочено» до сесії, на якій заздалегідь планувалося піднімати питання щодо зниження платні.

Вранці 30 серпня під стінам будівлі Вінницької міськради декілька десятків місцевих активістів, переважно літнього віку, протестують проти підвищення «земельного податку». Акцію «приурочено» до сесії, на якій заздалегідь планувалося піднімати питання щодо зниження платні.

Хоча Вінницька міськрада підняла «земельний податок» ще у червні 2018-го, розголосу питання набуло лише у липні цього року. За ініціативи депутатки Ганни Давиденко тему почали розкручувати у соцмережах, наголошуючи, що у багатьох інших обласних центрах мешканці платитимуть значно менше.

Аби нагадати депутатському корпусу про те, що з вінничан вимагатимуть більше грошей, біля мерії на пікет 30 серпня зібралося до 30 протестуючих. Їх називають хронічними опозиціонерами за постійну критику будь-якої влади. Переважна більшість з них – пенсіонери, які належать до пільгової категорії громадян, що не сплачуватимуть «земельний податок».

Вимоги активістів до депутатів стосувалися відміни рішення. Пікет супроводжувався стандартними закликами. Раніше більшість з тих, хто нині прийшов до мерії, пікетували будівлю ОДА, протестуючи проти можливого призначення Владислава Скальського наступним очільником облдержадміністрації.

Для Вінниці подібні акції – не новина. Останні кілька років «рух» літніх активістів нібито зійшов нанівець, але після парламентських виборів його керманичі активізувалися, оскільки розраховують на те, що отримали черговий шанс заявити про себе. Отже можна припустити, що у місто повертаються хвилі «пенсіонних» протестів.

У чому суть «земельного» питання? Відповідно до Податкового кодексу гранична ставка податку на землю становить 3% від нормативної вартості землі. У Вінниці вона була нижчою в 10 разів та складає 0.3%. Її підняли до «рівня».  

При цьому значна частина місятн звільняються від сплати податку:

  • інваліди 1 і 2 групи;
  • фізичні особи, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

. Але людям слід самим звернутися до фіскалів з відповідною заявою.

Олег Верлан

30 серпня, 2019