До кінця року вартість хлібу та борошняних виробів може підвищитися на чверть

Новини Вінниці / До кінця року вартість хлібу та борошняних виробів може підвищитися на чверть

Через зростання цін на борошно та енергоносії вартість хліба до кінця 2021-го може вирости від 5 до 25%. Такі песимістичні прогнози експорти дають на фоні рекордного врожаю пшениці і ячменю.

На думку очільника Комітету економістів України Андрія Новака, прогнозується підвищення загальної собівартості хлібобулочних виробів, тому виробники і продавці будуть змушені піднімати ціни кінцевим споживачам

За словами фахівця, ціни на енергоносії посідають значну частину у виробництві борошна і виробництві хлібобулочних виробів. Саме тому, на його переконання, хліб і борошняні вироби можуть подорожчати до кінця року на 5-25%.

Генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль вважає, що різних стрібків цін не варто очікувати, але він переконаний у повільному зростанні ціни на хліб.

Зазначимо, що в Україні в 2021-му зібрали рекордні обсяги пшениці та ячменю, і здавалося б, від цього в країні стане більше борошна. Але зростання вартості енергоносіїв змусить виробників піднімати ціни. Крім того, очікується в майбутньому зростатиме експорт пшениці – є попит на зовнішніх ринках. Тому цей фактор для ціноутворення вторинний.

Виробники не квапляться анонсувати зміни цінової політики. Приміром, «Концерн «Хлібпром», який є одним з лідерів ринку у Львівській та Вінницькій областях, на офіційному сайті навіть не торкається теми вартості виробів.

Олег Верлан

23 вересня, 2021