Чому зникли «Приборівські ковбаси»? Хоча конфлікт співвласників слухатимуть у суді, обладнання вже вирізають (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Чому зникли «Приборівські ковбаси»? Хоча конфлікт співвласників слухатимуть у суді, обладнання вже вирізають (ВІДЕО)

Через конфлікт власників на Вінниччині зупинилося виробництво «Приборівських ковбас». Не дочекавшись остаточного рішення суду один з підприємців «забирає» обладнання з цехів у той час, як представники Держвиконавчої служби лише описали його та споглядали за процесом. Кажуть, завжди зможуть повернути. Проте на підприємстві впевнені, що повертати вже буде нічого…

Через конфлікт власників на Вінниччині зупинилося виробництво «Приборівських ковбас». Не дочекавшись остаточного рішення суду один з підприємців «забирає» обладнання з цехів у той час, як представники Держвиконавчої служби лише описали його та споглядали за процесом. Кажуть, завжди зможуть повернути. Проте на підприємстві впевнені, що повертати вже буде нічого…

Про складні «партнерські» стосунки навколо колись перспективного виробництва йдеться у сюжеті ТРК «Вінниччина».

Спочатку невеличкий екскурс в історію. ТОВ «Вік» (ТМ Приборівські ковбаси) працює з 2002 року. Його заснували Віктор Швець (70%) і Костянтин Рильський (30%). Нині власники інші.

«Підприємство успішно працювало до 2015 року. Саме тоді помер основний засновник – мій батько», - каже його спадкоємиця, а нині співвласниця Наталя Швець.

За її словами, у 2019-му виробництво зупинилося через конфлікт з партнером.

«Почався тиск. Інший співвласник хотів непомірно велику суму коштів за свою долю. Я вважала погоджуватися не доцільним. Тоді нам почали перешкоджати. У 2018 році партнер прислав претензію, за якою начебто батько взяв в оренду все обладнання. Нібито існує договір оренди від 2014 року, оригінал якого нам не показали, тому якщо документ є, то я вважаю його підробкою. Але від мене почали вимагати повернути все обладнання», - зазначає підприємиця.

Натомість К.Рильський запевняє, що обладнання купував, а документи має. Журналісти не змогли пересвідчитися в їх оригінальності. Проте і Н.Швець зауважує, що від батька дісталися чеки на купівлю техніки та іншого майна, тому оренда абсурдна.

«Я був співвласником ТОВ «Вік», але потім корпоративні права передав сестрі, а сам, як ФОП здавав в оренду майно. Тому претензій до підприємства не маю», - пояснив К.Рильский.

А от обладнання він вирішив повернути через суд. У першій та другій інстанціях Феміда підтримала позицію Рильського. Сторона Наталії Швець подала касаційну скаргу, слухання призначено на 23 червня. За приписом апеляційного суду співробітники Держвиконавчої служби складають акти щодо існуючого обладнання.

«Ніхто не звертає уваги на наші докази. Під наглядом співробітників ДВС на підприємство заїжджають машини і все вивозять», - зазначає Н.Швець.

У ДВС позиція трохи інша.  

«Ми діємо на підставі наказу господарського суду, який набув чинності. Це стосується складання опису обладнання. Якщо отримаємо інший припис, то будемо змушені вимагати повернення», - заявив журналістам начальник Замостянського відділу ДВС у Вінницькій області Роман Совик.

Втім, не дочекавшись остаточного рішення суду щодо прав на майно, обладнання почали фізично вирізати. Журналісти ТРК «Вінниччина» з’ясували, що К.Рильський, який так поспішає, за іншою справою є боржником у базі ДВС.

Як пояснив адвокат Олександр Білошкурський, до держвиконавців звернулися з вимогою забрати майно підприємця, аби стягнути борг у розмірі 200 тисяч гривень. Ці «справи» не стосуються одна одної, тому майно з Приборівки не фігурує як таке, яким покриють боргові зобов’язання підприємця.

Проте хочеться вірити, що у касаційній інстанції більш ретельно вивчать аргументи усіх учасників конфлікту та винесуть справедливе рішення.  

Макс Мельник

10 червня, 2021